Vest | 06. novembra 2021.

NAŠLI SMO NAJBOLJU PRIČU NA SVETU

Beogradska premijera predstave „Zelena čoja Montenegra“ Mome Kapora i Zuka Džumhura, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića najavljena je na konferenciji za novinare u Beogradskom dramskom pozorištu. Rađena je u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Gradom teatrom iz Budve, a biće izvedena 9. novembra na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“

“Premijera u Budvi, letos, je bila fantastična. Bilo mi je neobično zadovoljstvo da prisustvujem predstavi koja se igrala u manastiru i time dobila potpuno drugu dimenziju. Jedva čekam da tu dimenziju sada spustimo na pozorišne daske”, rekla je Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora. “U pitanju priča o bitci na Vučjem dolu 1876, a scenario je napisan krajem šezdesetih, kada ga je i Radoš Novaković otkupio i sa njim otišao u Holivud u želji da snimi film. Nažalost, on je vrlo brzo potom preminuo i od filma nije bilo ništa, a scenario se zagubio. “Par meseci pred Zukinu smrt, Momo i ja smo se vraćali iz Dubrovnika i on je želeo da poseti Zuku. Sedeći i pričajući, Zuko je rekao: „Bože, šta je sa onim scenarijom, kako bih voleo da to bude film.“ Zuko je umro ’89, a Moma je posle njegove smrti nekim proviđenjem pronašao delove scenarija i počeo da kopa. Falile su mnoge strane, počeo je da se raspituje i da ulazi u arhive, da traži dokumente o bici na Vučjem Dolu. I prosto se desilo neko čudo, a ja sam živ svedok postajanja tog romana, Momo je pisao kao da mu je Zuko diktirao. Tako je nastala knjiga po scenariju, a Momo je zbog velike ljubavi i poštovanja potpisao Zuku i to je roman Mome Kapora i Zuke Džumhura” ispričala je ona.

Za predstavu „Zelena čoja Montenegra“, Ljiljana Kapor je istakla da je fascinirala režija Nikite Milivojevića: “Znala sam da će da izvuče suštinu prijateljstva, ljubavi i nekog vanvremenskog odnosa. Andrija Kuzmanović kao Osman paša Sarhoš i Miloš Pejović kao knjaz Nikola Petrović su dočarali to prijateljstvo između njih, kao što je bilo i ono između Mome Kapora i Zuke Džumhura”.

Reditelj Nikita Milivojević, pozvao se na Kaporovu rečenicu iz romana: „Verovali smo da smo naišli na najbolju priču na svetu“.  Dodao je: “Kad čitate, priča je toliko neverovatna i neodoljiva da se često pitate da li je ovo sve moguće, i pošto je na granici mogućeg i fikcije, u tom prostoru gde se stvarno i nestvarno prožimaju, to je prostor mašte za jednu uzbudljivu pozorišnu priču. Krenete iz prošlosti iz Vučjeg Dola, tokom 19. veka, a onda ste od jednom u svojoj stvarnosti u Crnoj Gori, pa se opet vratite na Vučji Dol, pa odete u budućnost. Potom i paralelna priča o prijateljstvu, to je sve tako uzbudljivo i lepo vozi. Priča je prosto neodoljiva. Pošto sam uvek voleo takve priče gde se prožima stvarno i nestvarno i gde ne znate gde počinje jedno, gde drugo, pomislio sam, da, zaista bih voleo da je radim”, objasnio je Milivojević.

„Tokom rada na predstavi sreo sam neke divne glumce. Pojavila se nova darovita generacija, a za mene lično pojavilo se jedno novo divno pozorište. Ja ovde nisam bio skoro 30 godina i da mi je neko rekao da ću Budvu i BDP udružiti u svom novom projektu, zvučalo bi mi neverovatno, ali mi je sada drago“, dodao je reditelj.

Glumac Andrija Kuzmanović tumači jedan od dva glavna lika – Osman Pašu. Za njega ključna tačka je pomirenje sa smrću i pomirenje sa životom. “On se sve vreme kocka sa životom, kocka se sa bogom. On je čovek koji se ne plaši, koji ne preza ni od čega. Nije ga briga kada će da umre i šta će mu se desiti. Voli da kocka, voli život, voli prijatelje i čovek je od reči. Mislim da smo ga pronašli u tome da se on pomirio sa svim stvarima ovozemaljskim”, rekao je Kuzmanović, napominjući da mu je Kapor jedan od omiljenih pisaca. “Predstava je iz mog ugla nekako retro i ono pozorište zbog koga se bavim ovim poslom, a zapravo smo u mnogim trenucima jako moderni. Drago mi je što smo imali prilku da radimo sa kolegama iz Crne Gore, mnoge stvari sam od njih naučio”, zaključio je on.

Nikita Milivojević potpisao je i scenografiju, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, a scenski pokret je uradila Amalija Benet. Igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Stefan Radonjić, Milorad Damjanović, Ivan Tomić i Ivan Zablaćanski.

Prva repriza u BDP-u je 10. novembra, te potom 14. i 15. novembra. Gostovanje predstave najavljeno je i na Susretima pozorišta/kazališta u Distriktu Brčko za 22. novembar.