Vest | 21. септембра 2022.

„НАШИ ДАНИ“ У БАЊА ЛУЦИ

Мини фестивал „Наши дани“, покренут 2021. наставља се ове јесени сарадњом са бањалучким театрима

Мини фестивал „Наши дани“, покренут 2021. наставља се ове јесени сарадњом са бањалучким театрима – пет представа Београдског драмског позоришта биће изведене од 21. до 25. септембра на сценама Градског позоришта „Јазавац“ и Народног позоришта Републике Српске.
Размена пројеката најновије продукције резултат је настојања да се оствари уметничка сарадња позоришта у региону, као и да се публика упозна са значајним позоришним остварењима. Дијана Грбић, в. д. директора Народног позоришта Републике Српске сматра да: „Ова уметничка размена је отварање могућности бањалучкој публици да погледа остварења из региона. Заиста постоје могућности размене, повезивања и будућих заједничких пројеката, што сматрамо врло драгоценим, јер смо у региону на истом говорном подручју и врло је значајно да се на ове начине изграђујемо и јачамо”.
Најпре ће у Градском позоришту „Јазавац“ бити изведене две представе БДП-а „Демократија“ Јосифа Бродског, у режији Вељка Мићуновића (21.09) и „Пластелин“ Василија Сигарева, редитеља Марка Торлаковића (22.09).
На сцени НПРС биће одигран „Читач“ драматизација Федор Шили (по мотивима романа Бернарда Шлинка), у режији Бориса Лијешевића (23. 09), „Антигона“ старогрчког писца Софокла, редитеља Дијега де Брее (24.09) и „Заљубљени Шекспир“ адаптација Ли Хола (по мотивима филмског сценарија Марка Нормана и Тома Стопарда), редитељке Ане Томовић, копродукција са Проспот Д.О.О., остварена са Disney Theatrical Production (25.09).
Бањалучки театри представили су се београдској публици прошлог пролећа.