Vest | 18. oktobra 2020.

NAJZAD PRED PUBLIKOM – “ČITAČ” BERNARDA ŠLINKA

Roman “Čitač” Bernarda Šlinka, jedno od najuzbudljivijih dela kraja XX veka, poslužio je dramatičaru Fedoru Šiliju kao osnova za treću oktobarski premijeru BDP-a, u režiji Borisa Liješevića, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, 24. oktobra.

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije sa holokaustom, koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na 39 jezika, a po njoj je 2008. godine snimljen istoimeni, američki film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet, koja je dobila Oskara 2009. godine za najbolju glavnu žensku ulogu. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdaju u SAD-u, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama.

Ovo je i povratak Borisa Liješevićeva intrigantnim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku. “U pozorištu nas uvek zanima vreme u kome živimo. Predstava postaje važna tek kada u njoj prepoznamo svoje vreme. Tako je i sa “Čitačem. Govori o posleratnoj generaciji koja u nasleđe od Očeva dobija ratnu prošlost, krivicu, neprihvatljive odgovore. I koja traži svoj odgovor. Svoj odnos prema zločinu i zločincu”, kaže reditelj.

Predstava je krajem prošle sezone imala zatvorenu premijeru i tom prilikom Ivan Medenica zapisao je u kritici u NIN-u: “Pitanje suočavanja s mračnom prošlošću i prihvatanje odgovornosti, u predstavi se, ipak, kristališe kao središnje. Ono čini da je Šlinkova priča i te kako značajna za savremeno srpsko društvo, s obzirom na to da se ono nikada nije suočilo sa svojim delom odgovornosti za ratove i stradanja u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka. Ovako ostvarena političnost nije radikalna, ali nije ni neutralisana time što je, kao i u romanu, stavljena u melodramsku priču; naprotiv, ona ovako još ubojitije deluje – bar kod neostrašćenih gledalaca”.

Autorsku ekipu čine scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić, Igraju: Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić, Marko Grabež.

Predstava se igra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”, pretpremijere su 22 i 23. a prva repriza je 25. oktobra. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen – predviđeno je 200 posetilaca po predstavi i mesta nisu numerisana