Vest | 01. септембра 2022.

МИЗАНТРОП НОВЕ РЕАЛНОСТИ

“Мизантроп” Жан Баптист Поклена алијас Молијера, у режији Југа Ђорђевића премијерно ће бити изведен у БДП Глобос Арени 9. септембра.

Ова класицистичка сатира још је једно од незаобилазних дела светске књижевности која ће се наћи на репертоару Београдског драмског позоришта за 2022. годину. Оштра комедија о наравима, друштвеним играма, али и особењаштву отвара бројна, универзална питања устројства друштва и “прилагодљивости” моралних постулате. Један од најперспективнијих редитеља млађе генерације, Југ Ђорђевић прилази јој из другачије, женске визуре, па у његовој поставци архетипски лик Мизантропа тумачи Љубинка Kларић. Ово је друга сарадња Ђорђевића са Београдским драмским позориштем.

“Иако у својој драми ,,Мизантроп“ Молијер описује лицемерје француског буржоаског друштва 17. века, овај текст остаје актуелан и вековима касније, будући да се бави универзалним мотивима и темама које и даље препознајемо у различитим друштвеним порецима, односно људима као таквима. У свету двоструких аршина, екстремних неједнакости и неравноправности, жене коначно постају све гласније у борби против проблема са којима се одувек суочавају само зато што су жене. Неко је у шали једном поменуо како је добро што жене траже само равноправност, будући да би, имајући у виду шта су све трпеле и трпе, могле с пуним правом да траже и освету. Управо зато није изненађујуће да ћемо се мизантропијом овог пута бавити кроз доживљаје света једне жене”, наводи драматург представе Тијана Грумић.

“Мизантроп” је у БДП-у, у време кад је био део Савременог позоришта, игран, у колективној режији, 1973. године.

Kомад се ради по преводу Радмиле Миљанић Николић, а ауторску екипу пројекта чине композитор Јулија Ђорђевић, те Дамјан Kецојевић – задужен за сценски покрет и Дијана Маројевић – сценски говор. Редитељ Југ Ђорђевић потписује идејно решење сценографије и костима. Уз Љубинку Kларић играју и Исидора Симијоновић, Марија Пикић, Љубомир Булајић, Амар Ћоровић, Стојан Ђорђевић и Милош Лазаров.

Претпремијера је 8, а прва реприза 11. септембра.