Vest | 01. septembra 2022.

MIZANTROP NOVE REALNOSTI

“Mizantrop” Žan Baptist Poklena alijas Molijera, u režiji Juga Đorđevića premijerno će biti izveden u BDP Globos Areni 9. septembra.

Ova klasicistička satira još je jedno od nezaobilaznih dela svetske književnosti koja će se naći na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta za 2022. godinu. Oštra komedija o naravima, društvenim igrama, ali i osobenjaštvu otvara brojna, univerzalna pitanja ustrojstva društva i “prilagodljivosti” moralnih postulate. Jedan od najperspektivnijih reditelja mlađe generacije, Jug Đorđević prilazi joj iz drugačije, ženske vizure, pa u njegovoj postavci arhetipski lik Mizantropa tumači Ljubinka Klarić. Ovo je druga saradnja Đorđevića sa Beogradskim dramskim pozorištem.

“Iako u svojoj drami ,,Mizantrop“ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima. U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene”, navodi dramaturg predstave Tijana Grumić.

“Mizantrop” je u BDP-u, u vreme kad je bio deo Savremenog pozorišta, igran, u kolektivnoj režiji, 1973. godine.

Komad se radi po prevodu Radmile Miljanić Nikolić, a autorsku ekipu projekta čine kompozitor Julija Đorđević, te Damjan Kecojević – zadužen za scenski pokret i Dijana Marojević – scenski govor. Reditelj Jug Đorđević potpisuje idejno rešenje scenografije i kostima. Uz Ljubinku Klarić igraju i Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević i Miloš Lazarov.

Pretpremijera je 8, a prva repriza 11. septembra.