Vest | 15. јуна 2022.

“МИЗАНТРОП” ИЗ НОВЕ ВИЗУРЕ

Молијеров “Мизантроп”, још једно од класичних, незаобилазних дела светске књижевности, биће изведен на Малој сцени “Предраг Пепи Лаковић” Београдског драмског позоришта, у режији Југа Ђорђевића, почетком септембра, а пробе су управо започеле.

Kласицистичка комедија о наравима, друштвеним играма, али и особењаштву чест је повод за сценско промишљање устројства друштва и “прилагодљивости” моралних постулата, а овога пута млади редитељ Југ Ђорђевић прилази јој из другачије, женске визуре, те у његовој поставци архетипски лик Мизантропа тумачи Љубинка Kларић.

“Иако у својој драми ,,Мизантроп“ Молијер описује лицемерје француског буржоаског друштва 17. века, овај текст остаје актуелан и вековима касније, будући да се бави универзалним мотивима и темама које и даље препознајемо у различитим друштвеним порецима, односно људима као таквима. У свету двоструких аршина, екстремних неједнакости и неравноправности, жене коначно постају све гласније у борби против проблема са којима се одувек суочавају само зато што су жене. Неко је у шали једном поменуо како је добро што жене траже само равноправност, будући да би, имајући у виду шта су све трпеле и трпе, могле с пуним правом да траже и освету. Управо зато није изненађујуће да ћемо се мизантропијом овог пута бавити кроз доживљаје света једне жене”, наводи драматург представе Тијана Грумић.

“Мизантроп” је у БДП-у, у време кад је био део Савременог позоришта, игран, у колективној режији, 1973. године.

Kомад се ради по преводу Радмиле Миљанић Николић, а ауторску екипу пројекта чине композитор Јулија Ђорђевић, те Дамјан Kецојевић – задужен за сценски покрет и Дијана Маројевић – сценски говор. Редитељ Југ Ђорђевић потписује идејно решење сценографије и костима. Уз Љубинку Kларић играју и Исидора Симијоновић, Марија Пикић, Љубомир Булајић, Амар Ћоровић, Стојан Ђорђевић и Милош Лазаров.

Премијера је заказана за 9. септембар у БДП Глобос Арени