Vest | 10. marta 2021.

Mirjana Karanović – intervju za NOVA portal

Mirjana Karanović za NOVA portal nakon što je postala naš stalni član

Još pre 20 godina sam nekako shvatila da samo do mene zavisi koliko ću trajati i biti vitalna na sceni i mnogo toga u životu sam prilagodila toj ideji da što duže trajem i to mi je bilo najvažnije, rekla je glumica Mirjana Karanović za Nova.rs nakon potpisivanja ugovora o stalnom angažmanu sa Beogradskim dramskim pozorištem gde će biti u statusu prvakinje.

Napisati ukratko biografiju Mirjane Karanović, nezahvalan je posao, jer svaka njena uloga bilo da ju je odigrala u pozorištu ili na filmu ili na televiziji, ostavila je poseban trag. Rođena je u Beogradu 1957. godine. Diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti 1984. u klasi Milenka Maričića.

Na filmu je debitovala 1980. u filmu Srđana Karanovića “Petrijin venac“ i vinula se u zvezde.

Osvojila je Zlatnu arenu u Puli za najbolju žensku ulogu, a to joj se ponovilo 1985. sa filmom “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, kada je doživela i svetsku slavu. Odigrala je oko 70 uloga na filmu i televiziji, između ostalog u ostvarenjima “Pad Italije”, “Život je lep”, “Vreme čuda”, “Sabirni centar”, “Bolje od bekstva”, “Andergraund”, koji predstavljaju samo neka od njenih antologijskih ostvarenja.

Dobitnica je najspretižnijih nagrada za glumu, kao i filmovi u kojima je igrala. “Otac na službenom putu” dobio je nagradu “Zlatnu palmu”, nagradu “Zlatni medved” na Berlinskom filmskom festivalu osvojio je film “Grbavica”, a ona je nagrađena na festivalima u Belgiji, Španiji i Kazahstanu. Bila je nominovana 2006. za nagradu Evropske filmske akademije. Švajcarski film “Gospođica” u kojem je igrala osvojio je srce Sarajeva za najbolji film na 12. SFF-u, kao i glavnu nagradu u Lokarnu. Osvojila je i nekoliko nagrada na domaćim festivalima za ulogu u debitantskom filmu Darka Lungulova “Tamo i ovde”, gde joj je partner američki glumac Dejvid Tornton.

Profesurom se bavila na Akademiji umetnosti od 2001. do 2009, a onda se okrenula režiji kada je debitovala filmom “Dobra žena” i odmah joj je pripala Zlatna arena za najbolji film hrvatskog programa.

Nasmejana Mirjana Karanović potpisala je ugovor i ne skrivajući radost rekla da je BDP prvo pozorište za odrasle u kojem je bila.

– Rođena sam tu blizu, u Bojanskoj, sada Ulici Bate Živojinovića, ovo je moj kraj. Moja mama i tetka su volele pozorište i dovodile su me tih šezdedestih godina ovde, jer je to tada bio najbolji teatar  i zvao se Savremeno pozorište. Sećam se čak i predstava i kako je to sve izgledalo. Ovde sam igrala krajem osamdedesetih godina, pa devedesetih tekst Gorana Markovića i sada igram predstavu “Čitač”. Prestala sam da budem profesor, osetila sam potrebu da se više bavim pisanjem i filmskom režijom i postala sam slobodan strelac. Ali nakon svega što sam sve videla u ovom teatru, mlad ansambl, repertoar koji je fascinantan i prati jednu savremenu misao koju ja volim u pozorištu, mislim da je za mene prirodno da budem ovde – ispričala je Karanović i priznala kako jedva čeka da učestvuje i u drugim predstavama.

Uvek se, kaže, trudila da sebi stvara nove šanse.

–  Svoju karijeru doživljavam stvarno kao život, neodvojivo od mene, i živela sam kroz svoje uloge i one kroz mene. Sada je to isto tako. Baš kada sam išla sada prema pozorištu razmišljala sam o tome da sam već 40 godina glumica, ali ja danas nemam ideju o tome da bi trebalo da prestanem time da se bavim. Otići ću u penziju uskoro, ali nastaviću time da se bavim jer je to moj život. Sad sam snimala sa Mirom Banjac i ja bih volela da budem jednog dana ona, koja je čudo. Uvek sam volela i nju i Miru Stupicu, i uvek sam mislila kako bih volela da sam jedna od tih Mira. Jedna nas je napustila, i ostaće zauvek u mom životu. A Mira Banjac se još drži – rekla nam je Karanović.

Naglasila je da sve što radi navija da bude uspešno i da daje sve od sebe da to tako i bude.

– I vidim da je takva atmosfera ovde u Beogradskom dramskom pozorištu. Ja volim ambiciozne projekte i ljude koji ciljaju visoko, koji se ne zadvoljavaju samo time da ispune plan, da prime platu pa kako bude, nego mi je uvek bilo bitno u mom angažmanu u pozorištu ne samo da primim platu nego šta radim i sa kim radim. I ovo pozorište mislim da je postalo moje prirodno okruženje. Lepo je snimati serije i filmove, mogu da se urade zanimljive uloge, milo mi je što mogu da se pokažem, ali teatar je nešto moje, prirodno okruženje, mesto u kojem se osećam najbolje.

I stvarno, tek je u teatru izgarala. Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je osovjila četiri godišnje nagrade ovog teatra. Dobitnica je dve Sterijine nagrade za ulogu Mice u predstavi Mrešćenje šarana, 1985. i za ulogu u predstavi M.I.R.A, 2019, kao i dve Statuete Ćuran. U njenoj kolekciji je i Nagrada Žanka Stokić 2011. godine za glumačku ličnost koja je obeležila pozorišne i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza. Dobitnica je i Nagrada “Osvajanje slobode” za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije, Fond “Maja Maršićević – Tasić” kao i Francuskog ordena viteza umetnosti i književnosti.

Iako je kruna njene pozorišne karijere bio Dobričin prsten za životno delo, Mirjana Karanović je ove godine dobila Nagradu “Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije i time najavila da ćemo je tek gledati u teatru.
Tako je Mirjana Karanović još jednom pomerila granice. Dok njena generacija odlazi u penziju, ona se nalazi u životnoj formi i to je Beogradsko dramsko prepoznalo.

– Ovo je velika radost i posebna čast što Mirjana Karanović postaje stalni član našeg pozorišta – rekao je Jug Radivojević, upravnik BDP, dodavši da je to dragoceno glumačko pojačanje nakon Miloša Bikovića, Andrije Kuzmanovića, Vanje Nenadić, Branke Katić i da očekuju da im se pridruže Iva Ilinčić, Isidora Simijonović, kao i Nina Janković i Milan Radonjić.

preuzeto sa Nova.rs

autor: Suzana Sudar