Vest | 13. aprila 2022.

MIODRAG KRSTOVIĆ NAJBOLJI GLUMAC GLUMAČKIH SVEČANOSTI

Dvadeset i šeste Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ završene su u Požarevcu dodelom glavne nagrade – priznanje za najboljeg glumca ovogodišnje manifestacije pripala je Miodragu Mikiju Krstoviću za ulogu Miloša u predstavi „Cement Beograd

Dvadeset i šeste Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ završene su u Požarevcu dodelom glavne nagrade – priznanje za najboljeg glumca ovogodišnje manifestacije pripala je Miodragu Mikiju Krstoviću za ulogu Miloša u predstavi „Cement Beograd“ Milana Ramšaka Markovića, u režiji Sebastijana Horvata, Beogradskog dramskog pozorišta.
U takmičarskoj konkurenciji izvedeno je šest predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Madlenijanuma, Narodnog pozorišta, Ateljea 212 i SNP-a iz Novog Sada po izboru selektora Nikite Milivojevića.
Stručni žiri u sastavu Tanja Mandić Rigonat, Miodrag Tabački i Branko Cvejić jednoglasno je odlučio da Velika nagrada 26. “Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović”, za najbolje glumačko ostvarenje pripadne Krstoviću. “U predstavi Cement Beograd, reditelja Sebastijana Horvata, Milena Zupančić i Miodrag Miki Krstović ispleli su gustu partnersku igru, scenski oživeli potresne ostatke života ostarelog bračnog para Sonje i Miloša.
Iz posvećene partnerske igre izrasla je veličanstvena uloga Miodraga Krstovića. Glumac je neuhvatljivim sistemom glume, veristički ubedljvo pred gledaocima živeo život čoveka kojem je u poznim godinama telo postalo tamnica u kojoj se duša bori za poslednji dah ljudskog postojanja.Telesnom ekspresijom, svakim gestom, govorom koji luta od prostora trenutaka svesnog postojanja, do demencijom razorene psihe, Krstović nas vodi do onog najdragocenijeg u pozorištu, do zaumnog, neizrecivog, onoga što je izvan reči a što pripada metafizičkom univerzumu scenske umetnosti. Tragika i apsurd čovekove pozicije u svetu, potresno uverljvo maestralnom igrom glumca postali su misaona i emocionalna čarolija koja se sa scene preliva na gledaoca”, zapisano je u odluci žirija.
Krstović je za ovu ulogu već nagrađen velikim priznanjem “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.