Vest | 16. juna 2021.

KULTNI NASLOV NA SCENI BDP-A

Probe za predstavu “U raljama života” po romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova, u koprodukciji sa Beo art produkcijom, upravo su započele u Beogradskom dramskom pozorištu.

Kratki roman Dubravke Ugrešić “U raljama života” objavljen 1981. godine stekao je vrlo brzo veliku popularnost, a glavna junakinja Štefica Cvek je dobila status ikone u exYu i hrvatskoj književnosti. Priča dobija kultni status ekranizacijom Rajka Grlića 1984. godine za koji je spisateljica napisala scenario.
Uzimajući za glavnu junakinju idealnu čitateljku ljubića i provodeći je kroz niz prepoznatljivih stereotipskih situacija tipičnog „ženskog iskustva”, Dubravka Ugrešić je duhovito pokazala do koje mere naša svakodnevica, htenja i nadanja mogu da budu oblikovana tačnije izobličena prema obrascima tzv. roto odnosno trivijalne literature.
„Šta to znači biti mlada žena na Balkanu? Kako sa muškarcima? Kako naći svog idealnog tipa? Kako žena danas da bude srećna? „U raljama života” je predstava o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose. Osnovna ideja je da se spremimo za svadbu, jednu dugu, lepu, mrsnu, balkansku svadbu koja bi trebalo da nam iznedri mladu, a mlada puno mladunčadi. I tako, sve kako su babe htele. I dede. Sve onako kako su oni svi za nju, tu Šteficu sanjali. Šta je zapravo taj san – on je satkan između nametnute patrijahalne matrice i medijske kulture koja jede i jede. Nekadašnje ljubiće zamenili su instagram postovi, svet satkan u medijskoj kakofoniji i sve neke velike priče koje svako ima. Šta je na nekom jednostavnom čoveku željnom sreće? Može li se izaći iz takvog okvira? I zašto bi? I ko bi i kako? Kako u odnosu na film? Dosta drugačije, ova predstava nastaje tridest i više godina posle filma. Ona je čitanje neke nove generacije”, zapisao je reditelj Andrej Nosov.
Premijera predstave planirana je početkom oktobra. Scenografiju potpisuje Una Jankov, a scenski pokret radi Marija Milenković.

Igraju: Iva Ilinčić, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Milica Zarić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Marko Gvero, Miloš Petrović Trojpec.