Vest | 03. decembra 2019.

KRHKA KRINKA CIVILIZACIJSKIH NORMI

“Civilizacijske norme su nametnute, obuzdavaju prirodu, nagone, za koje moramo da imamo poštovanja”, rekla je Lenka Udovički, rediteljka Euripidovih “Bakhi”, Kazališta Ulysses (koprodukcija sa ZKM-om), na susretu sa stvaraocima ove predstave, izvedene druge večeri Festivala RUTA.

“Neuroze i frustracije logična su posledica nametnutih pravila, uspostavljenih od početaka civilizacije, a to je upravo bilo u staroj Grčkoj”, objasnila je Udovički vezu između improvizovane grupne psiho terapije, kojom predstava počinje i Euripidovog komada. “Apolonijski i dionizijski princip se neprestano sukobljavaju, a ljudi su – sve jedno kog pola, zato sve uloge i igraju žene – neprestano u rascepu sa samim sobom”, smatra ona.

Dvanaest glumica (Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Anđela Ramljak, Senka Bulić, Lucija Barišić, Jelena Graovac, Hrvojka Begović, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić, Urša Raukar) majstorski balansiraju između raskrinkavanja sopstvene intime, u psiho seansi na početku i arhetipskih likova antičke tragedije u sukobu sa obesnim, osvetoljubivim bogom. U tome im je rad sa psihijatrom i psihoanalitičarem Stanislavom Matačićem, na probama mnogo značio da postignu ravnotežu. Dubravka Miletić, koja igra lik Kadma, konstatovala je da je igrala veliki broj klasičnih uloga, ali nikad mušku, što je bio poseban izazov.

Večeras je na programu “Don Kihot” Miguela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice (koprodukcija sa Barskim ljetopisom), a posle predstave biće održan susret sa stvaraocima.