Vest | 06. decembra 2019.

„KRALJ IBI“ KAO PRESEK POZORIŠNIH STILOVA XX VEKA

Klasik dramske književnosti „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija poslužio je reditelju Vasilu Hristovu i ansamblu Dramskog teatra iz Skoplja da, pretposlednje večeri 1. RUTA Festivala, izvedu svojevrsnu teatarsku poslasticu na temu scenskih stilova i glumačkih izraza.

„Mada originalnost i provokacija Žarijevog komada ni posle 122 godine ne zastarevaju, koncentrisali smo se na igranje formom mnogo više nego na aktuelizaciju“, kaže Hristov. „Angažovanost bi u ovom slučaju bila na nivou banalizacije, suvišna je. Istovremeno svi smo svesni legendarne i do danas neprevaziđene verzije izvođene u Ateljeu 212 sa Zoranom Radmilovićem. Zato je pristup ovom svevremenom tekstu bio drugačiji“, objasnio je reditelj. Hristov je, inače, beogradski đak, diplomirao je u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jeftića, a školovanje nastavio u Amsterdamu. Po povratku u Makedoniju, pre desetak godina, posvetio se i filmu i pozorištu. Njegov pristup inscenaciji je inovativan, kombinuje postmodernistički eklektizam i elemente rediteljskog pozorišta. Zajedno sa glumcima, tokom rada, „dopisivali su“ Žarijev komad citatima iz Šekspirovih tragedija – „Makbeta“, „Hamleta“, „Ričarda III“, „Otela“… Istovremeno, igrali su se scenskim žanrovima i glumačkim sredstvima, travestijom likova i uloga, čime je postignuta ironijska distanca, koja ludilo vremena proisteklog iz ludila moći čini prepoznatljivim u svim okolnostima i društvima.

Definisan scenski pokret uradili su sami, tokom proba. Mladoj glumici Dolores Popović uloga Ladislava je bila prva („oficijelna“, kako reče) po završetku školovanja. „Oslobađajuće je bilo otkriti nove scenske tehnike i pristupe, istraživati kako malu ulogu učiniti upečatljivom, posle tradicionalnih metoda na Akademiji“, objasnila je ona. Biljana Dragićević Projkovska sa vrcavom lakoćom odigrala je Mamu Ibi i napor tokom procesa rada zapravo joj je bio olakšanje u scenskom smislu, pošto joj je otvorio prostor za nadgradnju. Tata Ibi – Igor Angelov u šali se požalio na iscrpljujući tempo predstave i scenski pokret na kakav nije navikao. Travestija uloga u slučaju Sanje Arsovske koja igra Bugrelava i Filipa Trajkovića kao Ofelije nije ovim glumcima ni u jednom trenutku bila sporna ili problematična. „Emocije, ljubav, pravdoljubivost i posvećenost su iste kod svakog čoveka, bez obzira na pol“, kaže Arsovska.

Poslednje večeri na programu 1. RUTA Festivala, ansambl Mestnog gledališča iz Ljubljane izvešće „Plah udah“ po tekstu i u režiji Nejca Gazvode.