Vest | 11. novembra 2019.

KAPITALNO DELO CRNJANSKOG NA FESTIVALU KLASIKE

“Roman o Londonu” Miloša Crnjanskog, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, rađena u koprodukciji sa BeoArtom, biće izvedena 17. novembra u zvaničnoj selekciji Festivala klasike u Vršcu.

Narodno pozorište Sterija od 15. do 23. novembra organizuje 27. Međunarodni festival klasike “Vršačka pozorišna jesen”, pod sloganom “Moderna lica pod maskama klasike”. Selektor i direktor Festivala je Đura Mrđa, a žiri čine: Svetislav Jovanov, teatrolog, Tanja Bošković, glumica i Snežana Trišić, reditelj. Na programu Festivala je sedam predstava iz Beograda, Subotice, Kragujevca i Banja Luke.

Zasnovan na ličnom iskustvu pisca, “Roman o Londonu” je priča o tegobnom životu emigranata u tuđini. Prati život dvoje izbeglih Rusa, bračnog para, koji u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata, jedva sastavlja kraj sa krajem u nepoznatom, negostoljubivom, stranom gradu… Ima li mesta sreći u posleratnom svetu u kome nema prijatelja, već samo poznanika i prolaznika, u kome je, čak i u gomili, svako sam… Kakva je to egzistencija u kojoj vam, osim golog života, nedostaje sve: otadžbina, prijatelji, porodica, pa čak i oni koji su neposredno pored vas?

Ana Đorđević, kojoj je ovo treća saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem, potpisuje i izbor muzike, kostimograf je Adrijana Pajić, scenograf Jasmina Holbus, a lektor Dijana Marković. Igraju: Milan Marić, Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Marko Gvero, Ivana Nikolić, Srđan Dedić, Branko Cvejić i Aleksandar Vučković.