Vest | 05. децембра 2019.

KAMERNI PRASAK GLUMAČKE ENERGIJE – četvrto veče RUTA festivala

„Strepeli smo od izlaska pred beogradsku publiku. Naš prostor u Sarajevu je mali, prisan, a ovde smo igrali na velikoj sceni i to u pozorištu koje je istorija“, rekao je Davor Golubović, najmlađi član ekipe predstava „Mirna Bosna“ Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, Kamernog teatra 55, posle izvođenja na programu 1. RUTA Festivala.

Boris Lalić je mladi, sarajevski pisac, objavio je do sada pet romana koje samostalno prodaje na ulici, a ovo mu je prvi dramski tekst, objasnio je dramaturg Kamernog teatra, Vedran Fajković, tokom susreta sa stvaraocima predstave. „Adaptacija komada je nastajala tokom proba, a mladi reditelj Peševski nije hteo da se odrekne ni jedne reči originalnog teksta“, ispričao je on. Ipak, „bosanskohercegovačka komedija preživljavanja“, jednostavne i prepoznatljive priče i miljea, postala je jedna od onih predstava koje imaju publiku što gleda svako izvođenje, priča glumac Feđa Štukan ( u ulozi Riza).

Vrcava i duhovita glumačka igra, tačnije nadigravanje, očarala je gledaoce u čitavom regionu – Zagrebu, Kopru, Zaječaru i sinoć u Beogradu. „Dva sata za stolom, okrenuti jedni drugima, moramo da se slušamo i gledamo i reagujemo brzo, suštinski da radimo sve ono što čini glumu, odnose na sceni, partnerski pristup. Uživamo u svakom detalju“, priča Vanesa Glođo (u ulozi Šajke).

Zaglavljeni u bedi iz koje nema izlaza u ovakvim društvima kakva su naša, dve komšijske porodice, pri tom svi u srednjim godinama, odlučuju da se upuste u unosan posao preprodaje marihuane, to je osnovna priča. Najmlađi među njima, Boki – jurodivi ili kako se to danas kaže lik „sa posebnim potrebama“, bio je za Davora Golubovića, „tek početnika u glumi“ kako kaže, izazovan i težak, ali je imao ogromnu podršku starijih kolega, koje doživljava kao legende. Za ovu ulogu osvojio je priznanja na svim domaćim i regionalnim festivalima, uključujući i Zoranov brk u Zaječaju.

Gordana Boban, kao Aleksa, preciznim detaljima je ocrtala furiozno šarmantan lik komšinice Alekse, a zarazni smeh, nastao kao posledica „probanja robe“ koju prodaju, učinio je da se deo publike zaceni. „Najteže je dovesti sebe na sceni do iskrenog, dugotrajnog smeha, a to publika oseti“, dodala je Boban.

Večeras je na programu 1. RUTA Festivala „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija, u režiji Vasila Hristova i izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja.