Vest | 13. novembra 2020.

“JUGOJUGOSLAVIJA” – RASLOJAVANJE UTOPIJE

Dugo pripreman autorski projekat mladog pozorišnog stvaraoca, gosta iz Nemačke Bon Parka – „Jugojugoslavija“ premijerno će biti izveden 20. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Foto: Dragana Udovičić

Bon Park (1987) višestruko je nagrađivan autor – podjednako kao pisac i kao reditelj. Pozorišni časopis „Teatar hojte”, u kategoriji „Mlade nade”, proglasio ga je prošle godine za najboljeg reditelja, a njegovu operu za mlade „Tri milijarde sestara” za najbolju predstavu (P14 – Foksbine, Berlin; tekst i režija). Bio je gostujući reditelj u švajcarskom ZHdK-u i gost-student u produkcijama Franka Kastorfa, Vernera Šredera i Heiko Kalmbah. Njegove predstave i drame izvode se u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Rusiji.

Park, koji je studirao slavistiku u Berlinu i više puta posetio Beograd, zainteresovao se za raspad Jugoslavije budući da je rođen u zemlji koja je bila podeljena na Istočnu i Zapadnu Nemačku, a njegovi roditelji su došli iz zemlje koja je podeljena na Severnu i Južnu Koreju. “Pitao sam se da li bi na mapi mogle da postoje istočna, zapadna, severna i južna Jugoslavija, kakve su mogućnosti za ujedinjenje, kakva su sećanja običnih ljudi na divna i problematična vremena zajedničkog života”, objasnio je on.

“Jugojugoslavija” zamišljena je kao muzička predstava sa nostalgičnim osvrtom na utopijske ideale, disonantne glasove ućutkivanih protivnika, apsurde mentaliteta i navika na ovom prostoru, ali iz globalne vizure raslojavanja sveta, što projektu daje univerzalno značenje.

Total dizajn projekta zamislili su Julija Nusbaumer i Bon Park, koji potpisuje i koncept i tekst, prevod je uradila Bojana Denić, konsekutivni prevod Dušan Nikolić, kompozitor je Ben Rosler, a dramaturg Luka Kurjački. Igraju: Isidora Simijonović, Jadranka Selec, Jelena Čvorović Paunović, Nikola Malbaša. Članovi dečijeg hora su: Aleksandar Matej, Studen Simić, Lara Ćosić, Miloš Ostojić, Miona Ostojić, Nikolina Ilić, Petra Ilić, Rastko Ćosić, Sofija Šemsović, Tara Dumonjić, Tara Petrović, Tara Ćirica, a orkestar čine: Ljubomir Ćustić, harmonika i klavijatura, Petar Nikolić, gitara i perkusije, Lazar Pavlović, kontrabas, Đorđe Kujundžić / Rastko Uzunović, klarinet.

Pretpremijera je zakazana za 19, premijera za 20, a prva repriza za 22. novembar na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen i mesta nisu numerisana.