Vest | 02. juna 2021.

Ostajemo teatar jakog savremenog izraza – Jug Radivojević

Posle sedam izvedenih premijernih predstava u ovoj godini, ambiciozni Jug Radivojević, prvi čovek Beogradskog dramskog pozorišta, u razgovoru za „Politiku” najavljuje nove repertoarske adute s kojima će se narednom periodu pojaviti pred svojom publikom.

“Novonastale epidemijske okolnosti osujetile su donekle namere BDP-a, ali smo svakako svedoci brojnih glumačkih i rediteljskih iskoraka, kao i s kojim naporom je ceo potencijal ovog teatra istrajavao na svojim scenskim produkcijskim iznenađenjima uprkos svemu.”

S kakvim namerama i ambicijama ulazite u završnicu sezone? Kakvo je promišljanje BDP-a u narednom periodu? Kakvi su novi scenski iskoraci, planovi, ideje?

“Do kraja 2021. godine planiramo da izvedemo još četiri nove predstave: 10. avgusta u okviru festivala „Grad teatar” u Budvi realizovaćemo premijerno gledanje predstave „Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora i Zuka Džumhura, u dramatizaciji Steve Koprivice i
režiji Nikite Milivojevića. Koproducent je Gradsko pozorište iz Podgorice. Samo 10
dana kasnije imaćemo beogradsku premijeru na našoj letnjoj sceni „BDP Globos osiguranje Arena”. Nakon toga, okviru Bitefa premijerno ćemo odigrati „Living room”, autorski projekat Ersana Mondtaga u koprodukciji sa Bitef festivalom i Bitef teatrom.
Premijera je planirana za 13. septembar. U oktobru ćemo gledati delo „U raljama života” po
romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova u koprodukciji sa Beoartom, u decembru ćemo zatvoriti aktuelnu pozorišnu godinu Majenburgovim „Kamenom” u režiji Patrika Lazića, koju ćemo raditi u koprodukciji sa
ZKM-om.
Ovaj broj premijera kao i izbor umetnika potvrđuje da su naše ambicije uvek najveće. Tako
ćemo u 2022. godinu ući još ambicioznije, sa već dvogodišnjim iskustvom rada na velikim projektima izvanrednih autora. Pokušaćemo da stabilizacijom opšte situacije naš repertoar bude u narednom periodu definisaniji, u nadi da se više neće preklapati iz godine u godinu, već da će svaka sledeća biti jasno definisana. U suštini, ostajemo teatar jakog savremenog izraza, upečatljivih rediteljskih poetika, u potrazi za novim komadima srpskih i svetskih autora.”

Kakvu repertoarsku politiku zagovara BDP? Na koje fenomene i sadržaje ćete ukazati i
obratiti pažnju?

“Želimo jaku provokaciju moćnim umetničkim sadržajem koji tumači savremeni trenutak i otvara važna pitanja. Nema tabu tema, sva sloboda je na umetnicima koje prepoznajemo u našem podneblju, ali svakako u regionu i  u Evropi. Poseban akcenat stavljaćemo i dalje na mlade pisce, reditelje, glumce… BDP će od juna započeti stipendiranje najtalentovanijih
i najboljih studenata glume, kojima će na taj način vrata našeg teatra biti otvorena na duže staze.”

Protivpandemijske mere i dalje su na snazi. u kakvim uslovima radite svoje predstave?

“Poštujemo mere u celosti, u nadi da ćemo već od avgusga ove godine sa izlaskom našu Arenu na otvorenom imati ublažene mere i, nadamo se, većem kapacitetu. Nama je jako važan broj publike jer nam ta finansijska dobit bitno uvećava budžet namenjen za što kvalitetniji programski sadržaj.”

S kim ćete još razmenjivati pozorišnu poetiku u narednom periodu, odnosno u novoj
sezoni?

“I ove i naredne godine nadamo se nastavku RUTE – Regionalne unije teatara i da ćemo tu zamišljenu kontinuiranu razmenu u regionu imati u punom kapacitetu. Očekuje nas „Cement fest”, igranje sve tri predstave „Cementa” u nizu koje je Sebastijan Horvat napravio u SNG Ljubljana, ZKM Zagreb i kod nas, tako da bi u sva ova tri teatra gledali Horvatovu trilogiju rađenu po Henriju Mileru.

Svakako su međunarodne koprodukcije naš prioritet. Što se tiče umetnika s kojima ćemo sarađivati naredne dve godine, to će biti naši najtalentovaniji mladi reditelji, zatim oni već afirmisani, s posebnim osvrtom na regionalne i evropske autore. Jednog od najvećih smo već najavili: Franka Kastorfa.”

Kakvi su planovi kada je letnja scena BDP-a u pitanju?

“Letnja scena „BDP Globos osiguranje Arena” biće otvorena 5. avgusta, tako da će publika biti u prilici da tokom avgusta i septembra uživa u divnom otvorenom ambijentu našeg dvoripgga, koje će dobiti pokretni krov, kako nas eventualni kišni dani ne bi ometali. Prošle godine se pokazalo da je otvaranje letnje scene BDP-a bio pun pogodak. I ovog leta igraćemo veliki deo našeg bogatog repertoara, koji ćemo uskoro objaviti.”

Da li imate neku neostvarenu želju, odnosno tihu repertoarsku patnju?

“Želje naravno postoje, ali tihe patnje nema. Izborili smo se za poziciju da gotovo sve one
glumce i autore koje želimo možemo i da dobijemo. To je rezultat dvogodišnjeg mukotrpnog
rada s postignutim rezultatima koji su prepoznati u najširim teatarskim krugovima Srbije, regiona i Evrope. Da nismo uspeli u angažovanju Franka Kastorfa, on bi svakako ostao moja velika želja. Ali sada možemo mirno da uplovimo u naredni period formiranja novog dvogodišnjeg plana.”

Oko kojih stvari se u BDP-u najčešće vode žučne polemike? Sa kojim umetnicima ste
imali burne kreativne debate i zašto?

“Najkreativnije rasprave se vode između Umetničkog veća (Ana Tomović, Bojana Denić, Slobodan Obradović) s jedne strane i mojih prvih saradnika, savetnika Aleksandra Denića
i prvog operativca Srđana Obrenovića. Tu je sudar umetničkih koncepcija, ali i produkcionih mogućnosti. Međutim, u tim susretima se rađaju ideje koje nas formulišu i na kraju stavljaju u epicentar pozorišnih događanja, kako nam je potvrdila i čuvena teatrološkinja Marina Davidova. Prepoznati smo evropskim
okvirima, a to nije mala stvar u ovim teškim vremenima. Verujem u potpuno prisustvo BDP-a na evropskoj sceni narednih godina.”

Borka Trebješanin, “Politika”