Vest | 22. marta 2021.

PORUKA ZA SVETSKI DAN POZORIŠTA

Svetski dan pozorišta ove godine biće obeležen u globalno nezapamćenim okolnostima u istoriji teatra. Datum 27. mart postao je pozorišni praznik 1962, a ovogodišnja proslava u organizaciji Međunarodnog teatarskog instituta (ITI) – u vidu performansa, specijalnih programa, je planirana kao celodnevno online dešavanje i moći će da se prati uživo i na FB stranici WorldTheatreDay.

Tradicionalnu poruku u specifičnoj situaciji napisala je svetski priznata pozorišna, filmska i televizijska glumica, Dama Britanskog carstva Helen Miren. Dobitinica mnogobrojnih priznanja, uključujući Oskara, Olivje nagrade i drugih, zvezda ne samo filmskih, već i izuzetnih pozorišnih produkcija (od Rojal Šekspir kompanije, preko Kraljevskog nacionalnog teatra do Vest Enda i Brodveja), zapisala je:
”Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.

Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde.

Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj buduhnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo.

Jedva čekam!“