Оскар и мама Роз
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

ОСКАР И МАМА РОЗ је монодрама на основу бестселера Ерик Емануел Шмита. То су писма које десетогодишњи дечак упућује Богу. Пронашла их је Мама Роз, “ розе дама „, која га посећује у болници за децу. Она описују дванаест дана Оскаровог живота, дванаест шаљивих и поетичних дана, дванаест дана испуњених забавним и диирљивим личностима.

О ПИСЦУ

Ерик Емануел Шмит рођен је у Француској. У Паризу завршава докторат из филозофије и почиње да пише. Последње деценије XX века почео је да ниже успехе, као драмски писац, на француским и светским сценама. Серију успеха почео је комадом СУЂЕЊЕ ДОН ЖУАНУ, а 1993. године доживљава тријумф са комадом ПОСЕТИЛАЦ, који аутор сматра “ комедијом филозофског карактера “. Шмит је добитник низа угледних награда, међу којима је и најпрестижнија француска награда за позоришни комад “ Молијер „, а такође је постигао и значајне успехе на међународним сценама.

О РЕДИТЕЉУ

Небојша Брадић, дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду, на одсеку за Позоришну режију у класи професора Борјане Продановић 1980. године. Од 1981. до 1996. радио је као редитељ, уметнички директор и управник Крушевачког позоришта.1996. је преузео вођење Атељеа 212. Био је управник Народног позоришта у Београду од 1997. до 1999. године. Од 2000. до 2008. је управник и уметнички директор Београдског драмског позоришта. Од јула 2008. до 2010. године био је Министар културе Републике Србије. Режирао је више од 70 представа у многим српским, али, такође, и у босанским и грчким театрима, са посебним афинитетом за савремену домаћу литературу и драматизацију ( ПРОКЛЕТА АВЛИЈА, ДЕРВИШ И СМРТ, ЗЛАТНО РУНО, КОРЕНИ, ТВРЂАВА ), као и за позориште на отвореним просторима. Режирао је опере и мјузикле, од којих је ЛЕС МИСЕРАБЛЕС, у Мадлениануму, остварио велики успех на Фестивалима БЕМУС и НОМУС. Оснивач је Београдског фестивала игре. Професор је глуме на Академији лепих уметности у Београду. Представе Небојше Брадића игране су у позориштима бивших југословенских република, Италији, Аустрији, Мађарској, Енглеској, САД, Чешкој, Швајцарској, Украјини, Русији, Грчкој, Албанији, Турској итд. Добитник је више најзначајнијих домаћих позоришних награда: девет награда за најбољу режију на Позоришним сусретима “ Јоаким Вујић “; први је добитник награде “ Никола Пеца Петровић “, за најбољег позоришног менаџера. Такође је награђен Стеријиним наградама за најбољу савремену сценску адаптацију, драматизацију и режију. Добитник је Награде “ Златни витез ”, за режију на истоименом фестивалу у Москви.

РЕЧ ПИСЦА

То је без сумње текст који, од свих мојих текстова, највише говори о мени. Целу ову причу читао сам у очима оних које сам волео. И ја сам лично био Оскар, дете којем се не обраћају, зато што их његово здравствено стање плаши, дете које пати због тишине ближњих, због тишине неба, због питања без одговора, али које испуњава бескрајна радост живљења.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

ОСКАР И МАМА РОЗ су химна животу. Ма како да је кратка, егзистенција мора бити пуна, пријатна, испуњена јаким и битним осећањима, прожета хумором, питањима и смехом. Текст је такође химна машти, тој способности да се обогати свакодневица, тој снази спаса.

Време трајања: 1 сат 10 мин.

Премијера: 25.06.2004.

ПИСАЦ
Ерик Емануел Шмит


РЕЖИЈА
Небојша Брадић


ПРЕВОД
Станица Лазаревић


ДРАМАТУРГ
Ивана Димић


СЦЕНОГРАФ
Зоран Ристић


КОСТИМОГРАФ
Иванка Јевтовић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Драгана Анђелковић


ЛИЦА

Мама Роз
Весна Чипчић


ПРОДУКЦИЈА
БДП