Млеко
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

Савремени грчки комад МЛЕКО Василиса Кациконуриса говори о породици емиграната из Грузије у Грчку. Грчка за њих представља наду, могућност новог живота. То је прича о људској транзицији, о пољуљаном идентитету емиграната и њиховом покушају да се укључе у други и другачији начин живота. Комад МЛЕКО је једна од најуспешнијих савремених драма на сцени Националног позоришта у Атини.

О ПИСЦУ

Василис Кациконурис рођен је у Килкису, малом месту на северу Грчке. Тамо је провео рано детињство пре него што се преселио у Атину раних седамдесетих. Студирао је енглеску књижевност на универзитету у Атини. У почетку је писао кратке приче, а од 1990. године окреће се писању драма. Његов први комад ТОТАЛНО НЕУГЛЕДНО је 10 година касније добио награду Онази фондације. Написао је много драма, монолога и једночинки. Године 1999. његова једночинка ПУКОТИНА добила је награду Културног центра општине Хелиополис у Атини. Године 2002. Квинта комапнија изводи његов комад БАБУШКА. Исте године добио је Државну награду за комад КАЛИФОРНИЈА САЊА који је био изведен у Грчком националном театру 2003. године. Његов комад ТОТАЛНО НЕУГЛЕДНО је постављен на Стоа театру у Атини. Године 2005. његова драма ПОТКОШУЉА добила је трећу државну награду. Од 2005. године његов комад МЛЕКО био је постављен на сцени Националног грчког театра, где је извођен наредне две сезоне, да би касније почео да се игра у Метаксоургио театру Ане Вагене. Током година МЛЕКО је добило награду за најбољи комад, најбоље глумце итд. Већина његових драма, укључујући и најновију НЕСТАЛИ су објављене. Осим писања драма, Василис Кациконурис пише за књижевни часопис “ Мандрагора “ и компонује музику. Реч “ млеко “ садржи слово „ л “ ( милк, милцх, лаит, латте … ) које може да има ономатопејско објашњење: оно има меки, течни звук који призива природу ( материјално и емотивно ) и нашу прву храну која представља спону са спољним светом након шокантног изласка из мајчине утробе, у исто време и нераскидиву везу са топлином и љубављу Мајке. Управо је то осећај с којим МЛЕКО покушава да се суочи – осећај топлине и мекоће, када плач и бол престане и када добијемо “ храну “. Када смо вољени… када нисмо, онда смо отуђени, као емигранти који су остављени између две “ домовине “.

О РЕДИТЕЉУ

Ђурђа Тешић, дипломирала је на Факултету драмских уметности на катедри за Позоришну и радио режију 2002. године.

Током каријере режирала је представе: ЦРТА, Д. Вијук ( Битеф театар ), КАЗАНОВА, Д. Грег ( Српско народно позориште у Новом Саду ), ЦРНО МЛЕКО, В. Сигарев (Народно позориште у Београду ), ЕВЕРYМАН / СВАКО, Г. Стефановски ( Атеље 212 ), РАЗНЕСЕНИ, С. Кејн ( Београдско драмско позориште ), МОМО. М. Енде ( Мало позориште “ Душко Радовић “ ), ДОМ БЕРНАРДЕ АЛБЕ, Ф. Г. Лорка ( Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА, С. Бекет ( Атеље 212 ), ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА, А. Стриндберг (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), ТРИ СЕСТРЕ, А. П. Чехов ( Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), БАЗЕН БЕЗ ВОДЕ, М. Рејвенхил (Народно позориште у Београду ), ГОСПОДАР МУВА, В. Голдинг ( Позориште “ Бошко Буха “ ), ЖЕНИДБА И УДАДБА, Ј. С. Поповић ( Народно позориште Републике Српске ), НОВЕЦЕНТО- БОКА ХОТЕЛ, С. Копривица ( Центар за културу Тиват ), ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ, Р. Харвуд ( Народно позориште у Београду ).

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Тема МЛЕКА није бол и патња емиграната, већ љубав и жеља за љубављу. Овде се не говори о особама којих нема и које нам недостају… већ о незнању и свему што је повезано са њим, као што је страх од сазнања и страх о спознаји нас самих пре свега. Зато ограничавамо себе на делиће спознаје, хранећи се успоменама, плашећи се да идемо даље зато што смо окружени тамом.

Време трајања: 1 сат 30 мин.

Премијера: 09.06.2008.

ПРИЈАТЕЉИ ПРОЈЕКТА:

ПИСАЦ
Василис Кациконурис


РЕЖИЈА
Ђурђа Тешић


ПРЕВОД
Тамара Костић Пахноглу


СЦЕНОГРАФ
Игор Васиљев


КОСТИМОГРАФ
Јелисавета Татић Чутурило


КОМПОЗИТОР
Александар Седлар


СЦЕНСКИ ГОВОР
Др. Љиљана Мркић Поповић


ОРГАНИЗАТОР
Иван Пекас


ИНСПИЦИЈЕНТ
Дејан Поповић


СУФЛЕР
Драгана Анђелковић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Рина
Весна Чипчић

Лефтерис

Петар Бенчина

Андонис

Павле Пекић

Наташа

Миљана Гавриловић / Анђела Поповић


ПРОДУКЦИЈА
БДП