Игра парова
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

ИГРА ПАРОВА је савремена комедија о емотивним играма између полова, о пријатељству и превари. Догађа се током једне ноћи, која започиње као уобичајено дружење уз вечеру два брачна пара. Испоставиће се да ништа неће бити онако како испрва изгледа, да ништа није онако како нам се чини да јесте.

О ПИСЦУ

Матјаж Зупанчич је редитељ и писац, професор режије на Академији за позориште, радио, филм и телевизију. Након школовања у Љубљани и Лондону, неко време је водио Експериментално гледалишче “ Глеј “ и бавио се алтернативним облицима позоришне праксе. Посветио се драмском позоришту и сам почео да пише за њега. Његов опус броји око четрдесет режија. Са својим текстовима гостовао је на чувеним европским фестивалима у Авињону и у Бону.

У љубљанском Словенском народном гледалишчу, између осталог режирао је хитове: ЉУБИТИ МИЛАНА ЈЕСИХА, ОЛЕАНУ и ЧИКАШКЕ ПЕРВЕРЗИЈЕ, Д. Мамета, сопствени текст ВЛАДИМИР, Брехтову ОПЕРУ ЗА ТРИ ГРОША, ГАГРИНОВ ПУТ Г. Барка.

За своје драме три пута је добио Грумову награду ( за ВЛАДИМИРА 1998, за ГОЛОГ ПИЈАНИСТУ 2000, за ХОДНИК 2003 ), за књигу драма ИСТЕРИВАЧИ ЂАВОЛА 1993. године добио је награду Друштва словеначких писаца и Сајма књига. Његов роман СЕНКЕ У ОЧИМА 2000. је номинован за награду “ Кресник “.

Написао је драме: ИСТЕРИВАЧИ ЂАВОЛА, СЛАСНИ МРТВАЦ, НЕМИР, УБИЦЕ МУВА, ВЛАДИМИР, ГОЛИ ПИЈАНИСТ, ХОДНИК, ИГРА ПАРОВА и романе: ПОСЕТИЛАЦ, СЕНКЕ У ОЧИМА.

О РЕДИТЕЉУ

Милица Краљ, дипомирала је на Факултету драмских уметности на одсеку за Позоришну и радио режију у Београду, у класи професора Николе Јевтића представом СИЛВИЈА, А. Р. Гарнија у позоришту Атеље 212, 1998. године.

Током каријере режирала је представе: КРАТКИХ РУКАВА, Е. Лабиш ( Мало позориште “ Душко Радовић “ ), БЕДНИ ЉУДИ, Ф. Достојевски ( Атеље 212 ), СКАПЕНОВЕ СПЛЕТКЕ, Ж. Б. П. Молијер ( Позориште “ Миливоје Живановић “, Пожаревац ), МАЧОР У ЧИЗМАМА, И. Бојовић ( Дечје позориште, Суботица ), X+Y=0, Б. Пекић ( Београдско драмско позориште ), БАРОН ЛАГИША, Б. Милићевић ( “ Позориштанце Пуж “ ), БРАНА, К. Мекферсон ( Атеље 212 ), СЕБИЧНИ ПРИНЦ, Б. Милићевић ( “ Позориштанце Пуж “ ), РАЗРЕД, М. Зупанчич ( Београдско драмско позориште ), РЕКВИЈЕМ- НЕГДЕ ИЗМЕЂУ ПАРИЗА И ШАНГАЈА, Х. Левин ( Београдско драмско позориште ).

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Кроз причу о односима, Матјаж Зупанчич је показао да ништа не мора да буде онако како нам се то може учинити на први поглед. Сама суштина одређене ствари може се потпуно разликовати од онога што спољна манифестација те исте ствари намеће. У покушају да жанровски одредимо овај комад дошли смо до кованице, која гласи: трагикомедија ситуације. Људима је одређене ствари лакше саопштити уз осмех. ИГРА ПАРОВА јесте комад који је пун шарма и заводљивости, својеврсна апотеоза глумца, приче, њене вероватноће, али се и врло провокативно поиграва са свим постојећим конвенцијама.

Време трајања: 1 сат 30 мин.

Премијера: 15.11.2005.

ПИСАЦ
Матјаж Зупанчич


РЕЖИЈА
Милица Краљ


ПРЕВОД
Милан Ђорђевић


СЦЕНОГРАФ
Милица Бајић Ђуров


КОСТИМОГРАФ
Милица Бајић Ђуров


ОРГАНИЗАТОР
Тамара Тодоровић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Дејан Поповић


ФОТОГРАФИЈЕ
Предраг Загорац


ЛИЦА

Вера
Неда Арнерић

Соња

Елизабета Ђоревска

Бернард

Александар Алач

Иван

Драгиша Милојковић

Луткице

Дејан Поповић


ПРОДУКЦИЈА
БДП