Елинг
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

Постоји неколико култних филмова који истражују чудне парове. Међу њима је ЕЛИНГ, норвешки филм који је 2002. кандидован за награду Оскар. Ова топла људска прича, са елементима црне комедије, дошла је и на сцену позоришта из којег, после представе, излазимо осећајући се боље што смо имали прилику да упознамо ликове какви су Елинг и Кјел Барне. Позоришна адаптација филма ЕЛИНГ је своју светску премијеру имала у “ Буш театру “ у Лондону 2007. године. ЕЛИНГ је проглашен за најбољу нову комедију 2008. године од стране енглеске публике и номинован за престижну награду “ Оливије ” 2008. године.

О ПИСЦУ

Сајмон Бент студирао је драму на Универзитету у Бирмингему и започео своју позоришну каријеру као глумац. Његове прве драме игране су у затворима, школама и “ цоммунитy “ центрима у Енглеској и Велсу. Био је стални писац на Универзитету у Есексу и у Гилдхолд школи за музику и драму. Извесно време радио је на више пројеката у Студију националног театра. Његове најпознатије драме су: КРВ ДРУГИХ, СТАРИ ЦРВЕНИ ЛАВ, СКЛОНИШТЕ, ЛОШЕ ДРУШТВО, ПОД ЦРНОМ ЗАСТАВОМ и САУЧЕСНИЦИ. Остали радови укључују драматизацију романа Џона Ирвинга МОЛИТВА ЗА ОВЕНА МИНИЈА и адаптацију филма ЕЛИНГ по роману Ингвар Амбјорнсена. Постојао је велики изазов како прилагодити овај филм за сцену. На филму можете направити ситуацију, расположење, драму, са једним кадром, звуком, скоро моментално – у позоришту вам је потребна цела једна сцена да би остварили исту ствар. Нисам прочитао ни роман нити драму ЕЛИНГ, радио сам искључиво на основу филма и превода. Елинг и Кјел Барне су дивни ликови, “ чудан пар ” који морате волети. Они подсећају на Естрагона и Владимира из “ Чекајући Годоа ”, Станлија и Олија, Дастина Хофмана и Џона Војта у “ Поноћном каубоју ”, подсећају чак и на ликове из мојих ранијих драма … поређења могу ићи у недоглед са многим смешним и чудним људима. Стављајући овакве ликове у реално окружење, добијате истовремено надреални амбијент – комбинацију театра апсурда и натурализма. Не желим да вам откривам крај, али ћу рећи да се драма завршава неочекивано: без “ патоса ” или трагедије. Ово је прича о људима који су решени да преживе и победе реалне проблеме, макар то била и ментална болест. Они не кажу: “ Ми смо ђубрад и треба да се убијемо ”, већ иду даље смејући се у исто време.

О РЕДИТЕЉУ

Марко Манојловић, студирао је на Факултету драмских уметности у Београду на катедри за Позоришну режију у класи професора Славенка Салетовића. Дебитовао је 2001. године као асистент редитељу Дарјану Михајловићу на представи ДАНТОНОВА СМРТ, а након тога сарађивао је са многим афирмисаним позоришним редитељима, међу којима су и Рахим Бурхан ( представа БЕЛИ, БЕЛИ, СВЕТ ), Јагош Марковић ( ГОСПОЂА МИНИСТАРКА ), Јован Ћирилов ( НЕДОЗВАНИ ), Горчин Стојановић ( КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС ), Лоран Вансон ( РУПЕ )…

Представу СМРТ, по тексту Вудија Алена, режирао 2005. године, на сцени “ Студио “ Југословенског драмског позоришта. Уследила је представа КЛОПКА у Народном позоришту у Сомбору, ТРИ ПРАСЕТА у Позоришту “ Бошко Буха “, ПОКОНДИРЕНА ТИКВА у Народном позоришту у Кикинди и Београдском драмском позоришту, БЕЗ МАСКЕ у Атељеу 212, У ЕДЕНУ, НА ИСТОКУ на Белефу 2007, НОЋ УБИЦА у Југословенском драмском позоришту, НЕБЕСКИ ОДРЕД у Југословенском драмском позоришту, ЛЕПЕТ МОЈИХ ПЛУЋНИХ КРИЛА у Народном позоришту у Сомбору, ЛАЖЉИВЦИ у Градском позоришту Подгорица, ДНЕВНА ЗАПОВЕСТ у Беогрдаском драмском позоришту.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Чудни мушки парови увек су били фасцинантни део популарне културе. Два мушкарца у пару, без својих “ бољих половина “ су непотпуни и несавршени, па је много лакше приказати све њихове мане. Они су као стари брачни пар – толико навикнути на друштво оног другог, да не могу више ни да замисле да су одвојени. Овакви односи без сумње привлаче нашу пажњу, и пре свега нас забављају. То не значи да они не утичу на нас: можемо их сажаљевати, дивити им се и сигурно, у случају Елинга и Кјела Барнеа, изаћи после представе добро расположени.

Време трајања: 2 сата 10 мин.

Премијера: 13.03.2008.

ПИСАЦ
Сајмон Бент


РЕЖИЈА
Марко Манојловић


ПРЕВОД
Невена Пецотић


СЦЕНОГРАФ
Марија Калабић


КОСТИМОГРАФ
Лана Цвијановић


АСИСТЕНТ КОСТИМОГРАФА
Мирна Илић


ОРГАНИЗАТОР
Срђан Новаковић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Оливера Милосављевић


ФОТОГРАФИЈЕ
Тhe Worst_Борислав Пешић Благоја


ЛИЦА

Елинг
Павле Пекић

Кјел Бјарне

Љубомир Бандовић

Алфонс Јоргенсен

Слободан Ћустић

Франк Ешли

Иван Томић

Реидун Нордслетен

Јелена Ћурувија Ђурица / Наташа Марковић


ПРОДУКЦИЈА
БДП