Sumrak bogova
Vest | 28. avgusta 2021.

IN MEMORIAM Milan Lane Gutović (1946-2021)

Jedan od, svakako, najznačajnijih dramskih umetnika ovih prostora; pozorišni, filmski i televizijski glumac, osobenog dara i životnog stila, Milan Lane Gutović preminuo je u 76. godini, u Beogradu.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića. Iste godine, Bojan Stupica upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca među kojima je i Gutović biva primljena u ansambl JDP-a u grupu koja je nazvana „Bojanove bebe”. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1967, a od 2006. do 2011. bio je prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.
Odigrao je gotovo 70 uloga u pozorištu, postižući podjednaku očaravajuću lakoću igre nevezano da li su u pitanju dramske ili komične role, što se svakako dalo zapaziti još na početku karijere sa antologijskim likovima poput Kamija u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ Ljubiše Ristića i Vladimira Nedeljkovića u Nušićevoj „Pučini“ Dejana Mijača u JDP. Igrao je na brojnim pozorišnim, scenama – u Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Teatru „Vuk”. Poslednju ulogu ostvario je, sticajem okolnosti, u JDP-u – lik Vasilija Šopalovića u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića, koja je premijerno izvedena u martu 2020. godine. Za ulogu u predstavi „Pučina” Dejana Mijača, nagrađen je na Sterijinom pozorju, usledile su sve najznačajnije esnafske nagrade i priznanja. Satirične, autorske projekte „Kabare“ i „Obično veče“ igrao je više od tri decenije, sa velikim uspehom.
U Beogradskom dramskom pozorištu zaigrao je dva puta – u komadu „Art“ Jasmine Reze, u samostalnoj produkciji (2015) i u visoko cenjenoj i nagrađivanoj predstavi Jagoša Markovića „Sumrak bogova“ Ivora Martinića (2019).
Pred premijeru „Sumraka bogova“, u intervjuu za Politiku, skromno je izjavio: „Ne trajem ja, trajete vi. Vi sa vašim ukusom trajete i mene održavate. Inače, da ste promenili ukus ja bih već davno bio zaboravljen. Zato ne treba vi da budete zahvalni meni, nego ja vama“.
„Ne postoje reči koje ga (Gutovića) mogu do kraja opisati. Bio je u svemu poseban, jedan jedini. Poslednje dve godine proveo je u BDP-u. U predstavi “Sumrak bogova”, on umire na sceni i napušta ovaj svet. Lane je otišao u večnost koju je nosio sa sobom decenijama igrajući antologijske uloge. Nažalost, naš dragi Lane u ovom svetu nema alternaciju“, izjavio je Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.