Vest | 21. oktobra 2019.

GOSTOVANJA NAGRAĐIVANIH PREDSTAVA

Dve najnagrađivanije predstave Beogradskog dramskog pozorišta u poslednjih pet godina, “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića i “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i ove jeseni okupiraju interesovanja publike i domaćih i međunarodnih festivala. Do kraja oktobra “Trpele” će gostovati u Priboju i Novoj Varoši, a “Moje dete” na Mećavniku.

Sedmi po redu Festival, „Dani Danila Lazovića“, održaće se od 22. do 25. oktobra u Priboju, pod sloganom „Poezija su ljudi“, a kao gostujuća 23. oktobra biće izvedena predstava “Trpele”. Narednog dana, imaće priliku da je vide i gledaoci u Novoj Varoši. Izazovna i potresna, onespokojavajuća i intrigantna, ova predstava nastala je na osnovu autentičnih ispovesti zlostavljanih žena koje su svoju životnu agoniju rešile ubistvom nasilnika. Autorsku ekipu predstave “Trpele” čine kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Anja Đorđević, scenski pokret je osmislila Marija Milenković. Igraju: Jadranka Selec, Danica Ristovski, Milena Pavlović, Milica Zarić, Nataša Marković i Slađana Vlajović.

Četvrti Pozorišni Kustendorf reditelja Emira Kusturice održaće se 25. i 26. oktobra na Mećavniku, a poslednjeg dana ugostiće predstavu BDP-a “Moje dete”. Pojekat je premijerno izveden 27. marta 2016. godine komadu Stojana Srdića, koji je nagrađen godišnjom Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2014. godinu. Predstava uvodi u pozorišnu produkciju nekoliko ključnih, ali najčešće prećutkivanih socijalno-angažovanih tema: položaj i uslove života Roma u urbanom okruženju; nasilje u porodici; seksualno zlostavljanje dece; pubertetsku trudnoću… Ana Đorđević potpisuje i adaptaciju, te idejno rešenje scene. Scenograf je Milica Vučković, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Petričević, scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a lektor je dr. Ljiljana Mrkić Popović. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin/Ljubinka Klarić i Mladen Sovilj.