Vest | 24. maja 2021.

FINALE SEZONE NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana i “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, u režiji Lenke Udovički gostovaće u junu mesecu na značajnim, regionalnim i domaćim festivalima – 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu i 45. Danima satire “Fadil Hadžić” Satiričnog kazališta “Kerempuh” u Zagrebu.

Festivalska turneja započinje gostovanjem 9. juna u Somboru na popularnom Pozorišnom maratonu u Narodnom pozorištu, koji ove godine povezuje 28. i 29. izdanje, pod sloganom “Liberté, égalité, fraternité, solidarité!” (Sloboda, jednakost, bratstvo, solidarnost!). Beogradsko dramsko pozorište otvoriće ovu manifestaciju izvođenjem dve predstave: “Kišne kapi na vrelom kamenju Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića i “Plastelin” Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića.

Komad intrigantnog nemačkog stvaraoca R.V. Fasbindera prevela je Jelena Kostić Tomović, dramaturg je Tijana Grumić. Autorsku ekipu čine scenograf Andreja Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Đorđević, a scenski pokret radi Damjan Kecojević. Igraju: Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.

Savremenu rusku dramu preveo je Novica Antić, dramaturg je Milica Nedeljković, kostimograf Dragica Laušević, a scenski pokret je uradila Marija Milenković. Igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.

Sterijino pozorje održava se ove godine u nešto kasnijem terminu od tradicionalnog – od 18. do 26. juna i biće izvedeno čak devet predstava iz zemlje i regiona u izboru selektora Milivoja Mlađenovića. Obrazlažući svoj izbor Mlađenović je zapisao: “U svim predstavama kao da se čuje poklič “Zlu vremenu, uprkos”! Srpsko pozorište postoji i deluje „ustuk svakoj zlosti“ kao u besmrtnoj pesmi Laze Kostića… Opšta je ocena da je, bez preterivanja, srpsko pozorište u ovom trenutku herojsko. Uspelo je da odoli svim faktorima koji su ga ometali”!

Jedna od najintrigantnijih novih produkcija BDP-a biće izvedena u Novom Sadu 20. juna. Mladjenović beleži: “Zavodljiva predstava nastala na razvalinama romana “Tiho teče Misisipi”  Vladimira Tabaševića u čijem je rastakanju i preuređivanju učestvovao i pisac, kao što će se pojaviti „sasvim lično“ i u njenoj izvedbi dajući tako, između ostalog, i legitimitet davno uočenoj nesavršenosti dramske forme za „pozorišnu upotrebu“.  Predstava, svojstveno poetičkom smeru Ivice Buljana, sadrži odlike dramskog pozorišta, performansa, rok koncerta, a scenski prostor zaprema celu pozornicu u dibinu i širinu kako bi se na njoj instaliralo sve ono što su simboli naše savremene istorije (SFRJ, pa onda i tranzicije na srpski način), našeg „buvljaka” na kojem smo izloženi i mi sami, već decenijama. Autoironična „identitetska” igra glumaca postiže komičko dejstvo, kao i elementi sveopšte karnevalizacije kojoj je podvrgnut rediteljski postupak”.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Nebojša Lipanović, a kompozitor Mitja Vrhovnik Smekar. U predstavi igraju Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

Samo par dana kasnije, ansambl BDP-a čeka jedno od prvih velikih međunarodnih gostovanja u poslednjih godinu dana! Jubilarni 45. Dani satire “Fadil Hadžić” u Satiričnom teatru “Kerempuh” Zagreb održavaju se od 4. do 26. juna, a biće izvedeno 14 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH po izboru selektorke Jelene Kovačić. Obrazlažući svoj izbor, Kovačić je, takođe, izdvojila vitalnost teatra: “Sve predstave, koje će festivalska publika ovog juna gledati, gradile su svoje autentične svetove kako bi se oduprle onom realnom svetu koji se raspadao i pre pandemije, a sada kao da stoji samo korak do rasula. I iako nas je virus zatekao nespremne, naučio nas je da u svakom trenutku moramo biti spremni na sve, a čini mi se i da nas je taj zajednički neprijatelj okupio u jednoj zajedničkoj odluci – da ni od kazališta, kao ni od smeha i satire nećemo ni pod kojim uvetima odustati… Možda nas naša sposobnost da se smejemo svemu, čak i onome što nas zastrašuje, ipak može spasiti. Barem na trenutak. Barem u mraku kazališne dvorane. Unatoč i usprkos”.

Zagrebačka publika imaće priliku da pogleda projekat “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, po motivima neorealističkog, italijanskog filma koji je radio Etore Skola. Predstava, u režiji Lenke Udovički, koja je završena na samom početku pandemije, premijerno je izvedena u oktobru prošle godine. Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Najdžel Ozborn i koreograf Staša Zurovac. Uloge tumače: gost iz Hrvatske Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.