Sumrak bogova
Vest | 09. februara 2022.

FESTIVAL RUTA GRUPA TRIGLAV – PRVI PUT U LJUBLJANI

Treća je godina kako Regionalna unija teatara okuplja gradska pozorišta sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, a zbog pandemije virusa, prvi susret svih učesnika u Ljubljani biće održan od 9. do 14. februara u Mestnom gledališču ljubljanskom (MGL).

Uniju čine Beogradsko dramsko pozorište, Dramsko pozorište iz Skoplja, Kamerno pozorište 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica, Kazalište Ulysses iz Zagreba, te MGL. Ciljevi RUTE su da institucionalizuje saradnju između ovih Kuća, omogući publici da vidi reprezentativne predstave iz regiona i realizuje velike koprodukcije. Razmena produkcija kroz festivalske revije održava se u skladu sa pandemijskim okolnostima – prvi festival koji je trebalo da se održi u Ljubljani u aprilu 2020 – otkazan je, te posle skoro dve godine, u optimističnijem duhu, Mestno gledališče ljubljansko predstaviće osam predstava šest članica Unije. Nakon predstava biće održani razgovori sa stvaraocima, koje će voditi dramaturg Petra Pogorevc. Počasni pokrovitelj festivala RUTA Grupa Triglav je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji će manifestaciju i otvoriti.

Prva predstava 9. februara biće premijerno izvođenje produkcije domaćina “Usedeline” (“Sedimenti”) Katarine Morano, u režiji Žiga Divjaka.

Beogradsko dramsko pozorište izvešće 10. februara predstavu “Sumrak bogova” Ivora Martinića, po motivima filma Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića. Predstava je izvedena sa velikim uspehom na gostovanjima i festivalima u regionu.