Vest | 22. aprila 2021.

FESTIVAL “NAŠI DANI” – SARADNJA TRI SRPSKA TEATRA

Prvo izdanje festivala “Naši dani”, proisteklog iz sporazuma o saradnji Srpskog narodnog, Beogradskog dramskog i Novosadskog pozorišta, biće održano od 7. do 11. maja u Novom Sadu, predstavljanjem najnovijih predstava BDP-a.

Krajem marta meseca, prilikom obeležavanja 160 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta, ovaj teatar i Beogradsko dramsko pozorište, kao i Ujvideki sinhaz potpisali su u Novom Sadu sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala “Naši dani”.

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je da će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja. „Prvi mini festival pod nazivom „Naši dani” biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 11. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP-a u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru, a SNP u novembru ove godine”, najavio je Radivojević.

„Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna”, objasnio je tom prilikom direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel dodao je: „Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti”.

Festival „Naši dani” od 7. do 11. maja u Srpskom narodnom pozorištu predstaviće novosadskoj publici najnoviju produkciju Beogradskog dramskog pozorišta, predstave: “Fine mrtve d(j)evojke” Mate Matišića, u režiji Patrika Lazića (07.05); “Čitač” Fedora Šilija, po romanu Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića (08.05); “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, po motivima filma Etore Skole, u režiji Lenke Udovički (09.05); “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, reditelja Jagoša Markovića (10.05) i “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana (11.05).