Vest | 11. maja 2023.

DVE NAGRADE ZA BDP U RIJECI

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta, koprodukcija sa Ulysses teatrom i Belefom, “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Lenke Udovički ovenčana je sa dve nagrade na 28. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Žiri koji su činili Nataša Matjašec Rošker, glumica iz Maribora, Tatjana Mandić Rigonat, redateljka iz Beograda, Darko Lukić, dramaturg i teatrolog, doneo je, između ostalih, odluku da Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu pripadne Branki Katić za tumačenje lika Blanš. “Ostvarujući kanonski i verovatno jedan od najkompleksnijih likova klasične dramske književnosti dvadesetog veka, Branka Katić hrabro se upustila u istraživanje mnoštva slojeva tog lika. Tražeći njegove razloge i motive, razumevajući njegove slabosti i ranjivosti, ostvarila je lik koji uverljivo svedoči o emocionalnom i mentalnom raspadu jedne žene osuđene na samoću i pasivnost u nemilosrdnom muškom svetu. Upravo zbog takvih je iznijansiranih pristupa celom kontekstu, Branka Katić postigla da njen već 76 godina star lik i danas bude suvremen i aktualan”, zapisano je u obrazloženju.
“Tramvaj zvani želja” osvojio je i Nagradu publike “Dalibor Foretić” sa ocenom 4, 67.
Predstava je premijerno izvedena prošlog leta. Prevod su uradili Vera Nešić i Dragoslav Andrić. Autorsku ekipu čine: scenograf Zorana Petrov, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, scenski pokret i koreografiju potpisuje Staša Zurovac, kompozitori su Najdžel Ozborn i Davor Roko, a za scenski govor zadužena je dr Ljiljana Mrkić Popović. Igraju: Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.
“Tramvaj zvani želja” možete pogledati na repertoaru BDP-a 23. i 24. maja na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.