Vest | 13. maja 2021.

“DEMOKRATIJA” OTVARA VRATA MALE SCENE “PEPI LAKOVIĆ”

Posle 13 meseci pauze, Beogradsko dramsko pozorište premijerom zajedničkog poduhvata sa Novosadskim pozorištem – “Demokratija” Josifa Brodskog, u adaptaciji Slobodana Obradovića i Veljka Mićunovića, koji je i reditelj, 15. maja otvara Malu scenu “Predrag Pepi Laković” za publiku.

Gogoljevski postavljena premisa – nalog vladajućim strukturama zamišljene države da implementiraju demokratiju u postojeći sistem, bio je povod za tekst ruskog pesnika i esejiste, nobelovca Brodskog (1940-1996). “Ta država je utopistička kako oni vole da je zovu, a kako sam Brodski kaže, vrlo autoritarna. Mi svedočimo setu scena, poglavlja na putu demokratizacije jednog društva, a pitanje je da li je to danas moguće u sistemu vrednosti koji je postao amoralan”, rekao je Mićunović na konferenciji za novinare. “Predstava pokušava svakom od nas da servira da krene od čišćenja svog dvorišta, jer čini mi se da je negde početak problema da svako od nas preuzme deo krivice. Komad je savremen i svevremen, tako smo se i bavili temom. Mislim da smo dužni Brodskom da to posmatramo jako široko. To nije priča koju prepoznajemo samo u Srbiji i postjugoslovenskim prostorima, nego seže duboko i u Evropu i u Ameriku”, dodao je reditelj.

“Poigravali smo se sa groteskom, koja je jako atraktivan žanr, a te situacije, baš zbog prepoznavanja gledalaca u njima, biće i duhovite, provejavaće smeh, koji će u nekim trenucima postati vrlo gorak. Razmišljamo o demokratiji, njenim postulatima, da li su oni danas primenjivi, da li je zloupotrebljavamo, da li se samo busamo njome u prsa, ne čineći ništa konkretno i da li je ona u nekim segmentima zapravo prevaziđena”, kazao je Mićunović.

Gost iz Hrvatske, glumac Ozren Grabarić srećan je što ponovo, posle predstave “Ružni, prljavi, zli”, igra u BDP-u. “Mislim da se u BDP-u događaju neke vrlo zanimljive, sjajne stvari, jer zaista pozorište ovde postaje ono što me najviše dira i što ima najviše smisla, a to je – mesto susreta i prilika da upoznam kolege iz različitih sredina”, rekao je Grabarić. “Specifični su bili humor i preciznost u procesu rada. Unutar te preciznosti i matematike mi smo pronašli slobodu. Uostalom, nisam siguran koliko može da funkcioniše demokratija unutar pozorišnog procesa. Srećom imali smo divan, pametan i duhovit autorski tim”, dodao je on.

Ansambl predstave istakao je značaj koprodukcijskih projekata. “To je neophodno za individualni i kolektivni rast svih nas”, rekla je Ivana Nikolić, dok je Gabor Pongo konstatovao da se tako “osvežava krv” unutar pozorišnih ansambala.

Scenografiju je osmislila Marija Kalabić , kostime Jelena Stokuća , a muziku je komponovala Irena Popović Dragović. Igraju: Ozren Grabarić iz Zagreba, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić iz Beograda i Gabor Pongo i Arpad Mesaroš iz Novog Sada.

Pretpremijera je zakazana za 14. maj, a prva repriza za 16. maj. U sali je dozvoljeno prisustvo 80 gledalaca.