Vest | 21. jula 2020.

Branka Katić u BDP-u

Dolazak – povratak velike Glumice Branke Katić u Beogradsko dramsko pozorište, čiji je kvalitetom raskošan opus već dugo vezan za ekran i kameru, na beogradsku pozorišnu scenu, je poseban događaj u najlepšem smislu te reči.

“Ova uloga je različita od svega sto sam ranije imala prilike da odigram, kao takva, meni je apsolutno dragocena” kaže za “Blic” čuvena glumica Branka Katić.

Uskočivši u ulogu Sofi, u predstavi „Sumrak bogova” Beogradskog dramskog pozorišta umesto Branke Šelić koja je zbog drugih obaveza izašla iz podele – čak i u aktuelnim uslovima u kojima su pozorišta zbog pandemije zatvorena, udahnula je novu boju ovdašnjim teatarskim zbivanjima. Predstava „Sumrak bogova” Ivora Martinića u režiji Jagoša Markovića, sa hvaljenim glumačkim ansamblom (Milan Lane Gutović, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić), podsetimo, prošle godine, listom je uvrštena u sam vrh pozorišne produkcije… dok s jedne strane već
dugo odjekuju reči hvale za rolu Branke Katić u odličnoj hrvatskoj seriji „Novine”, sa druge željno se očekuje „Kingsmen” u kom je zaigrala sa Rajfom Fajnsom, sa treće gledaćemo je novom filmu Duška Kovačevića „Nije loše biti čovek”, da ne nabrajamo… kao svojevrsna kulturna
poslastica javlja se nagoveštaj njenog daljeg ovdašnjeg pozorišnog angažovanja. Upitana da li ju je iznenadio poziv Jagoša Markovića, sa kakvim osećanjem, razmišijanjem je prihvatiia poziv za ulogu Sofi, odnosno uskakanje u predstavu „Sumrak bogova”, kaže:

“Sa Jagošem Markovićem sam razgovarala pre više od mesec dana dok sam još bila u Londonu. Tada me je pitao da li bih žeiela da sarađujemo. Jagoš je još devedesetih režirao predstavu “Čarobnjak iz Oza” u Pozorištu “Boško Buha”, u kojoj sam igrala Doroti i kako mi je ta saradnja bila veoma inspirativna, obradovala sam se njegovom pozivu, rekla mu da može da računa na mene. Ubrzo se opet javio, ovoga puta sa ponudom da zamenim izvrsnu glumicu Branku Šelić, koja je zbog drugih obaveza zatražiia da izađe iz predstave.”

I?
“Kada sam pročitala dramu, pogledala snimak predstave, odmah sam znala da
želim da se pridružim veoma talentovanom ansamblu i budem deo jedne odlične predstave. Video-zapisi pozorišta retko kada uspeju da zabeleže svu snagu i lepotu žive igre pred publikom, ali “Sumrak bogova” je uzbudljiva i potresna pređstava i na snimku. Za ulogu Sofi volim da kažem da
je oštra po ivicama, zahtevna, različita od svega što sam ranije imala prilike da odigram i kao takva meni je apsolutno
dragocena.

Foto: Nebojša Babić

Kako su tekle probe, saradnja sa rediteljem, ansamblom predstave, BDP-om…?
“Moje divne kolege, zaposleni u BDP-u su učininili sve da mi pomognu. Bilo je intenzivno, uzbudljivo i naporno. Uspeli smo da održimo oko deset proba, na tome sam im beskrajno zahvalna. Jagoš je raskošan pozorišni reditelj, beskrajno talentovan, nepogrešiv u razumevanju ljudske duše, intuitivan, strastven, zaigran, Imam beskrajno poverenje u njega. Volim njegove predstave, radujem se svakoj sledećoj saradnji.”

Kako je, posle toliko godina, zaigrati na beogradskoj sceni, doduše zasad na probama, bez pubiike… ali ipak?

“Osećam veliko uzbuđenje, veliku odgovornost, predstava je zaista fantastična, pa mi je pre svega važno da se dobro uklopim. Kađa radite alternaciju, posebno je važno ispoštovati intenzitet izvedbe onoga koga menjate, opet naći u svim tim momentima svoj izraz i emotivni put. Naći slobodu i radost izraza u jednom, da kažem, striktno ograničenom prostoru.”

Dok ste radili, oblikovati ulogu, ko je za vas Sofi?
“Sofi je predator, hladna, dominantna i opasna. Odgojena privilegiji, razmažena,
beskompromisna… No, proces je toku, možda je bolje đa tome pričamo posle
premijere…”

Kakav je vaš doživljaj cele te predstave koja kroz priču propasti bogate porodice, međusobnih odnosa njenih članova
kao sa najbližim okruženjem vivisekcira mehanizam nastanka fašizma, način na koji mu se čovek priklanja, svesno ili ne,
stavlja u službu…?
“Uspon fašizma i jačanje izrazite desnice sa svim represijama, nasilnim kontrolom i ograničavanjem Ijudskih prava je nažalost i dalje naša svakođnevica.

Dakle, aktuelno, zar ne?
Naročito u Srbiji…
Da, u Srbiji ali i u svetu. Situacija u našoj zemlji sveđoči o velikom nezadovoljstvu naroda zbog bahatog, oholog nasilnog ponašanja onih koji su na vlasti.”

Bilo bi lepo znati kada bi vas publika mogla videti kao Sofi…
“Bilo bi lepo, ali… Da je išlo po planu, predstava bi se igrala već polovinom avgusta na novoizgrađenoj Letnjoj sceni BDP-a. Ovako, u novonastalim okolnostima, nadajmo se, ne samo zbog predstave, da će pandemija utihnuti,
pa ćemo u dogledno vreme zaigrati.”

Kako se nezvanično može čuti, vaša saradnja Beogradskim dramskim i
rediteljem Markovićem se nastavlja, kakvi su planovi, dogovori…?
” Još uvek biramo najboIji komad za nastavak saradnje koji će imati premijeru u aprilu sledeće godine.”

Vremenski, hronološki Sofi „Sumrak bogova” u vašem profesionalnom životu su između odlične serije „Novine” predstojećeg filma „Kingsman”? Šta je još aktuelno u vašoj karijeri?

„Novine” su jedan od mojih najdražih projekata, tu seriju ponosno svima preporučujem. Sa nestrpljenjem očekujem premijere tri filma koje sam radila prošle godine, “Kingsman” je jedan od njih, tu je zatim novi film divne engleske rediteljke Sali Poter gde sam imala priliku da u par scena glumim sa uzbuđljivim Havijerom Bardemom, naša publika, nadam se sa jednakim nestrpljenjem očekuje film pisca i reditelja Dušana Kovačevića koji je još uvek u fazi montaže, gde sam se opet našla u odličnoj glumačkoj ekipi.

Kako ste provodili vreme u Beogradu van proba?
“Uživala sam sa mojim Katićima, mnogo sam ih se uželela. Kao i uvek, nisam stigla da zagrlim sve koje volim. U Londonu sam, ali vratiću se uskoro, ako sve bude dobro, dolaziću u Beograd najmanje jednom mesečno zbog predstave. To me rađuje.”

Ne tako davno razgovarale smo o koroni, onome što donosi, odnosi… kako danas vidite stvari na tu temu?
” Čudna su vremena kad nas uhvate lični nemiri, važno je znati da se svi suočavamo sa istim ograničenjima i neizvesnom budućnošću. Čini mi se da je najvažnije naoružati se ljubavlju i biti
strpljiv, da bismo mogli jedni drugima da pomognemo. Verujem da nismo ni na pola puta u borbi virusom korona, važno je pridržavati se saveta lekara i biti đruštveno odgovoran. Vrlo je moguće da će sva ova neizvesnoat i nemogućnost da se vratimo starim načinima života rada
potrajati. Umesto očajavanja i predavanja malodušnosti, volela bih da pokušamo da buđemo inventivni, kreativni, đa probamo da promenimo ova naša posrnula društva gde je profit i lični interes onih koji su na vlasti jedini
cilj. Verujem u mogućnost izgradnje pravednijeg društva, gde svi imaju odgovornost za svoje postupke. Vreme je da odbacimo loše navike, apatiju i nađemo način da napravimo bolji svet.”

Tanja Nježić, Blic

Foto:” Gloria” magazin, “Blic”