Vest | 14. juna 2023.

PRIZNANJE UDUS-A “MILOŠ ŽUTIĆ” – BRANKI KATIĆ

Godišnjom nagradom „Miloš Žutić“ Udruženja dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje u 2022, nagrađena je Branka Katić za ulogu Blanš u predstavi “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Lenke Udovički, Beogradskog dramskog pozorišta (koprodukcija sa BELEF-om i Teatrom Ulysses).

Od predloženih 15 glumačkih ostvarenja, žiri UDUS-a u kome su glumci Branka Petrić, Vesna Čipčić, Dragana Đukić i Miodrag Miki Krstović doneo je jednoglasno odluku da nagrada pripadne Branki Katić.

Ona se susrela sa ulogom dostojnom svog dara – filigranski osetljivim i tanano plahovitim likom Blanš Diboa Tenesi Vilijemsa, upečatljivom i nezaboravnom ružom Juga iz pera jednog od utemeljivača modernog dramskog realizma. Preciznom, koncentrisanom, katkad furiozno uzbudljivom igrom, ona je pokazala i dokazala suptilne emotivne prelaze i psihološko breme karakteristične za Vilijemsa, potcrtavajući sasvim odmereno sve tabu teme društva, koje pisac dotiče, prisutne i danas. Blanš Branke Katić ne može da ne vidi i ne može da ne oseća. i publika duboko i potpuno saoseća sa njom.

Nagrada ustanovljena 1994. godine, sastoji se od plakete sa likom glumca Žutića (1939-1993), rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa. Iz UDUS-a su saopštili da će početkom naredne pozorišne sezone objaviti termin svečanosti uručenja nagrade 28. dobitnici Katić.