Vest | 03. septembra 2022.

BEZ PREDRASUDA, BEZ ETIKETA

Premijera klasika dramaturgije 20. veka – komada “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta najavljena je za 3. septembar, na konferenciji za novinare. Predstava je koprodukcija BDP-a, Belefa i Teatra Ulysses.

Branka Katić, koja tumači jednu od glavnih uloga, izjavila je joj je rola Blanš najteža u karijeri.  “Dakle, plašila sam se, ali kako Tenesi Vilijams kaže da ga ne interesuje umetnost ako ne ide do kosti i do krvi, shvatili smo da nema puta okolo, nema površnosti u našem pokušaju da tumačimo njegove likove, da moram da se bacim u tu ledenu vodu”, dodala je ona, rekavši da je imala fantastičnu podršku kolega, Posebno je istakla rediteljku Lenku Udovički koja ih je tako dobro vodila i nije im dala da rade “bilo šta manje od srži i tog njihovog nerazumevanja, boli i kompleksa koje svako ljudsko biće nosi u sebi. Neumoljivo nas je vodila ka istini o kojoj je Vilijams pisao. Zato mi je to najteža uloga. Posle predstave se osećam kao da je tramvaj prešao preko mene, ali – neka”, kazala je Branka Katić.

“Pred publikom smo bili već sedam puta (Belef i Brioni), što je velika prednost, tako da u ovu premijeru idemo uigraniji nego ikad”, dodala je Katić. Smatra, vezano za Vilijamsove reči da ne postoje zlikovci i heroji i ako bi svi pokušali da drugo ljudsko biće zaista vidimo, bez predrasuda, etiketa usađenih vaspitanjem, da ga razumemo, to bi dovelo do toga da ga i zavolimo, da je to “lepa poruka i za naše društvo koje je toliko polarizovano i ima toliko predrasuda i osuđivanja. Bilo bi lepo da pokušamo da se bolje čujemo, da se bolje vidimo, da našu decu gajimo u atmosferi ljubavi i širine i prihvatanja, da bi postali bolji jedni prema drugima, a tako bi za našu decu napravili neku bolju sredinu”.

Miloš Petrović Trojpec, koji igra Stenlija, srećan je zbog prve saradnje sa Lenkom Udovički. “Bilo nam je u nekim trenucima i naporno, ali suštinski smo imali jako dobar proces, meni jako bitan. Hvala rediteljki na strpljenju, ljubavi koju nam je dala i poverenju. Hvala i kolegama. Radujem se svakom novom igranju. Ova predstava će se razvijati, iz igranja u igranje dobijamo neke nove momente, nove nijanse”, rekao je Petrović.

Mladi glumac Marko Todorović zahvalio je na poverenju, pošto je uloga Miča za njega nešto potpuno drugačije od svega do sada. “Kada sam dobio da igram Miča javile su mi se mnoge dileme, da li ću ja to moći, koliko je to daleko od mene, ali uz homogenost ekipe i predivnu atmosferu na probama, hrabro smo ušli u to i dobio sam vetar u leđa od Lenke i kolega. Ima tu nešto neprevodivo u reči. Ovo je jedna od onih predstava koja se igra za tišinu, kada se čuje svaki dah publike, svaka reakcija, intimno je, mala je scena. Ovo je klasik i zato smo imali veliku odgovornost. Sada sa publikom počinje pravo uživanje”, dodao je Todorović.

Prevod komada uradili su Vera Nešić i Dragoslav Andrić. Autorsku ekipu čine: scenograf Zorana Petrov, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, scenski pokret i koreografiju potpisuje Staša Zurovac, kompozitori su Najdžel Ozborn i Davor Roko, a za scenski govor zadužena je dr Ljiljana Mrkić Popović. Igraju i Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

Pretpremijera je 2. septembra a prva repriza 4. septembra, a predstava se igra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” BDP-a.