Vest | 11. avgusta 2021.

BDP U BUDVI – GOSTOVANJA I PREMIJERA

Beogradsko dramsko pozorište učesnik je programa 35. Festivala “Grad teatar” u Budvi sa dva gostovanja i koprodukcijom premijere predstave “Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, u režiji Nikite Milivojevića.

Početak avgusta i teatarskog programa Festivala u Budvi obeležen je uspešnim izvođenjem dva izuzetna projekta Beogradskog dramskog pozorišta. Na Sceni između crkava 4. i 5. avgusta izvedena je predstava “Sumrak bogova” Ivora Martinića (po istoimenom filmu Lukina Viskontija), u režiji Jagoša Markovića, a 7. i 8. ovog meseca “Čitač” Fedora Šilija (po motivima romana Bernarda Šlinka) i u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija BDP-a i Beo Arta). Oba poduhvata se igraju sa velikim uspehom i ovečana su brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, a publika u Budvi ih je gromko pozdravila.

Centralni događaj 35. Festivala “Grad teatar” svakako je premijerno izvođenje predstave “Zelena čoja Montenegra”, po istoimenom romanu Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, u režiji Nikite Milivojevića rađeno u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, JU „Grad teatar“ i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Budvanska premijera je 10. avgusta, u amfiteatru manastira Sv.Trojice u Stanjevićima, podgorička 15. oktobra, a beogradska 9. novembra.

Nikita Milivojević je na konferenciji za novinare rekao da je komad zbog pandemije prolazio kroz čudan proces i, baš kao i svi mi, svašta proživeo. “Pitali smo se da li ćemo uopšte stići do kraja, ali time smo srećniji što smo stigli… Moja velika radost je i što smo u ovom prostoru koji je na svoj način uzbudljiv i ima svoju istoriju, a mi pričamo jednu istorijsku priču”, istakao je Milivojević. Milivojević smatra da bi predstava trebalo da ima tri vremena, kao i ljudski život. “Mi nikad ne živimo samo u sadašnjosti, već i u prošlosti i budućnosti. Tako se i naša predstava dešava u tri vremena”, otkriva Milivojević. “Cetinje mi deluje pomalo kao “Kazablanka” iz čuvenog filma, puno je neobičnih, zanimljivih likova, neverovatnih događaja, intrige, ljubavi, politike, strasti, prijateljstva. Sve to zajedno je, čini mi se, više nego dovoljno za uzbudljivu predstavu”, smatra Milivojević.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević objašnjava da je predstava rezultat tvrdoglave upornosti, uprkos nepredvidljvoj godini. “Čitava godina je bila na taj način obeležena, ali to nije samo slučaj sa ovim projektom. ‘Zelena čoja Montenegra’ će biti naša osma premijera u ovoj godini”, rekao je Radivojević. Prema njegovim rečima, “Budva je imala sreće što je Nikita Milivojević samo 20 godina bio odsutan. BDP ga nije imao 30 godina od poslednje režije, tako da je velika sreća i čast da reditelj koji je bio prisutan u Globu i Epidaurusu bude i kod nas. Imamo predstavu koja će biti ponos svih autora, koproducenata i članova ekipe”, ističe Radivojević.

Zahvaljujući se celokupnoj ekipi predstave, direktorka JU „Grad teatar” Milena Lubarda Marojević je istakla da su uloženi veliki trud i volja u poslednje dve godine, jer je jedini razlog zbog kojeg je sve trajalo toliko pandemija korona virusa. “Veliki Nikitin trud i jasna vizija kako to treba da izgleda od samog početka i rad sa celom autorskom ekipom doveli su do ove predstave. Nikitin rukopis nam je poznat, ali on opet donosi nešto novo”, rekla je ona i dodala: “Koprodukcije obnavljaju stara i stvaraju nova prijateljstva koja su regionalna i ona nastavljaju da žive na scenama koproducenata. To je put kojim Grad teatar zauvek trebalo da nastavi da ide. Upravo je to onaj momenat kroz koji pozorište pokazuje tu drugu misiju, osim neke velike koju ima u odnosu između publike i gledalaca.”

Ovaj projekat je dokaz da postoje i uspešne koalicije, istakao je direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica. “Navikli smo da su koalicije uvek upitne, ali saradnja između Beogradskog dramskog pozorišta, Grada teatra i Gradskog pozorišta pokazuje da su mogući konkretni proizvodi i da se može doći do nekog cilja. Osećam se poludomaće jer imam u svojoj autorskoj biografiji pripadanje Gradu teatru Budva sa mnogim predstavama i ono što je važno jeste da u ovim nedobrim vremenima način saradnje između tri važne insititucije, dva regionalno najznačajnija pozorišta trenutno i festivala koji ima svoj integritet, autoritet i trajanje doprinosi nečemu što se zove ovakva premijerna produkcija”, kazao je Koprivica.

Predstava se bavi prijateljstvom crnogorskog knjaza Nikole Petrovića i Osman-paše Sarhoša, zarobljenog u bici na Vučjem dolu 1876. godine, sa jedne strane, kao i drugovanjem Zuke Džumhura i Mome Kapora koji su 1967. napisali istoimeni filmski scenario o sudbini turskog generala, sa druge. Glumac Andrija Kuzmanović igra lik Osman-paše Sarhoša i na tome mu, kako kaže, kolege zavide. “Pročitao sam sve od Moma Kapora, jako mi je drago i osećam veliku odgovornost prema ovom romanu, prema tom čoveku. Nikad me nije umorio, zato ga najrađe čitam. Mnoge starije kolege su mi kazale da bi oni želeli da igraju taj lik. Jako sam ponosan na celu ekipu. Pozorište je iznad nas, iznad bilo kakvih ličnih odnosa – mi smo tu zbog publike, mi smo tu zbog umetnosti, mi smo tu zbog ljubavi”, rekao je Kuzmanović.

Nikita Milivojević uz režiju, potpisuje i adaptaciju i scenografiju, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, a scenski pokret je uradila Amalija Benet. Igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Marko Živić, Stefan Radonjić, Milorad Damjanović i Ivan Zablaćanski.