VELIKA
Vest | 05. maja 2020.

Jug Radivojević: BDP sprema premijeru Čitača, ali neće igrati do kraja sezone

Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj Jug Radivojević govorio je za Tanjug o planovima teatra u vremenu nakon izolacije zbog suzbijanja pandemije virusa Covid 19, prekidu jedne od najambicioznijih sezona BDP-a, statusu, merama pomoći paušalcima i honorarcima unutar kuće…

Jug Radivojević iznosi, pre svega, očekivanja da će reditelj Boris Liješević okupiti glumačku ekipu predstave “Čitač” koju predvodi Mirjana Karanović.

“Liješević će 15. maja nakon proba koje je održavao skajpom za vreme ove pauze, nastaviti tronedeljni rad uživo uz sve propisane mere opreza. Nakon toga po svemu sudeći “zamrznućemo” predstavu do adekvatnog datuma za premijeru”, kaže Radivojević.

Prema njegovim rečima, u pozorištu se trude da svi koji utiču na produkciju predstava i adekvatan rad teatra, na što bezbolniji način izađu iz okolnosti koje je prouzrokovala pandemija virusa Covid 19.

“Mi smo sezonu zaustavili 11.marta i ona se nažalost neće nastaviti do 30. juna, do kada je zvanicno trebalo da traje. Na spisku naših ugovoraca koji su vezani godišnjim ugovorom nalazi se 30 paušalaca. Svi su uz veliki napor nase kuće, ali i uz odlično poslovanje u prethodnom periodu, isplaćivani svakog meseca i tako ćemo nastaviti. Naših 40 honoraraca koji su iz redova samostalnih umetnika, a igraju u našim produkcijama, zahvaljujuci odluci Grada Beograda biće isplaćeni za tromesečni period preko Sekretarijata za kulturu. Ta isplata počinje ove nedelje, tacnije prva od tri rate biće isplaćena do 10. maja”, kaže Radivojević.

Stručna javnost je ocenila ovu sezonu Beogradskog dramskog pozorišta kao jednu od umetnički najambicioznijih u njegovoj istoriji…

Velika rediteljska imena bila su angazovana za umetnicko stvaranje u BDP-u, a Radivojević napominje da je čak 10 premijera bilo u planu u 2020. godini.

“Umetničko veće i svi saradnici produkcionog tima, napravili su veliki napor kako bismo u decembru mesecu 2019. godine okupili sve autore koji su predstavili svoje projekte za nastupajucu godinu. Bio je to zaista impresivan pres u nasoj kuci. Ocigledno da je samo ovakav virus mogao da poremeti nase planove. Nadam se da cemo ipak sve projekte uspeti da realizujemo u ovoj godini”, naveo je Radivojević.

Diego de Brea i Boris Liješević

Biće naravno, kaže, novih termina koji će do kraja juna u potpunosti biti definisani.

“Trenutno imamo najviše nejasnoca oko projekata koji su vezani za međunarodne koprodukcije i za one koje režiraju strani reditelji. Međutim ubeđen sam da cemo pronaci i nacin i termine da se zacrtani plan u potpunosti ostvari. Podsetiću da Beograd dugo nije imao ovakav rediteljski sastav u samo jednoj sezoni. Na veliki ponos BDPa – Lenka Udovički, Boris Lijesević, Bon Park, Tomi Janezić, Ersan Mondtag, Patrik Lazić, Nikita Milivojević Diego De Brea, Jug Ðorđević i Ivica Buljan”, kaže Radivojević.

Direktor BDP-a ističe da nažalost po svemu sudeći ovog leta Ulyšes teatar nece biti u prilici da svoj jubilarni program povodom 20 godina od osnivanja, održi na planirani način.

“Naš novi zajednicki projekat “Uliks” biće odložen za leto 2021. Na Brionima ce se održati neki programi ali ce oni biti bazirani na online tehnologiji. Eto, ovo su najsvežije informacije od strane našh dragih partnera sa kojima smo predstavom “Ko se boji Virdždinije Vulf” obeležili prošlu i ovu godinu. Povratak Radeta Šerbedžije na scenu BDP-a smatram kulturnim događajem godine. Takođe, naš najnovija produkcija “Ruzni, prljavi, zli.” u reziji Lenke Udovički, završena je 13.03. i tu premijeru očekujemo sa nestrpljenjem”, naveo je on.

Kaže da oni koji su bili u prilici da vide završne probe, a koji godinama prate Lenkin rad, smatraju da je to jedna od njenih najboljih rezija, uz maestralnog Ozrena Grabarića i veliki i podmlađeni ansambl pozoriša.

Scena iz predstave “Ružni, prljavi, zli”

Ambiciozni projekat nastajanja nastajanja prve pozorišne televizije na Balkanu odavno je deo delovnja BDP-a.

“Mesecima smo već u tom projektu. Biće to pozorišni prozor u svet kako našoj publici, tako i našim kolegama. Očekujem da će TV BDP biti prepoznata ne samo po gledanosti, već i od države Srbije, Grada Beograda, već i od jednog od najvažnijih kablovskih operatera” kazao je Radivojević.

Dodao je da se nastavljaju svi pripremni radovi za rekonstrukciju BDP, Trga ispred pozorišta i pripijanja bioskopa Avala koji će postati treća scena teatra.

O svojim umetničkim profesionalnim planovima Radivojević kaže da je najaktuelniji rad na mjuziklu “Sa druge strane jastuka” Momčila Bajagića Bajage po tekstu Stevana Koprivice u Pozorištu na Terazijama.

“Probe smo započeli u februaru…nastavicemo u junu, a verujem da ćemo u oktobru otvoriti premijerom 7-0tu sezonu naseg jedinog muzičkog teatra. Ocekujem veliki hit koji će biti po svemu drugačiji u odnosu na mjuzikle koje sam napravio na “Terazijama” – “Producenti”, “Mama Mia”, “Fantom iz Opere”.