Vest | 29. maja 2020.

BDP PONOVO PRED PUBLIKOM

Beogradsko dramsko pozorište, posle višemesečne pauze, vraća se pred publiku na Letnjoj sceni na Tašmajdanu, 27. i 28. juna od 21 sat, sa jednim od najnagrađivanijih projekata u proteklom periodu, predstavom “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Bobana Skerlića. Ulaznice su već u prodaji: online i na bilaternici BDP-a

Predstavu “Trpele”, od njenog premijernog izvođenja 13.10.2013. videlo je gotovo 20.000 gledalaca. Sjajne glumice Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić izazvale su veliko interesovanje širom zemlje i regiona (Hrvatska, BiH, Republika Srpska, Slovenija).

Predstava je izvedena na najznačajnijim festivalima u zemlji i okruženju. Osvojila je deset nagrada: Na festivalu XIX Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu Nagradu publike za glumicu večeri osvojila je Danica Ristovski, a Nagradu stručnog žirija za glumicu večeri Slađana Vlajović. Na 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu “Trpele” su dobile Sterijinu nagradu publike za najbolju predstavu i Sterijinu nagradu za scenski pokret koja je dodeljena Mariji Milenković. U Banja Luci na 9. Teatar festu “Petar Kočić” kompletna glumačka ekipa predstave osvojila je Nagradu za najbolju žensku ulogu, a predstava je osvojila Nagradu “Korak u hrabrost” Radio televizije Republike Srpske. Na 9. Festivalu “Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu predstava je osvojila Nagradu za najbolju predstavu, dok je na 9. Joakim Interfestu u Kragujevcu predstava je osvojila nagradu publike za najbolju predstavu kao i Specijanu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru. Na 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu predstava je dobila glavnu nagradu za najbolju predstavu. Izuzetan uspeh ostvarila je i na Medjunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Izazovna, potresna i intrigantna, ova predstava nastala je na osnovu autentičnih ispovesti zlostavljanih žena koje su svoju životnu agoniju rešile ubistvom nasilnika. Ova nagrađivana predstava poslužila je kao sredstvo podizanje svesti o važnosti uključivanja svakog pojedinca i svake institucija u Srbiji u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Uz socijalni aspekt čitavog projekta, veoma je važan i njegov umetnički domet. Ovo je predstava savremenog scenskog izraza, inovativna u pokretanju, istraživanju i upotrebi svih čula i mogućnosti glumaca. Skerlić, koristeći iskustva filmskog reditelja, otvara nove prostore za scensku igru, a njegova posvećenost radu sa svakom od glumica ponaosob – u cilju građenja sigurnosti u izrazu, omogućila je izuzetno iskustvo ansamblu, a Beogradskom dramskom pozorištu donela inspirativnu predstavu, na tragu važećih, savremenih, svetskih pozorišnih trendova..

Autorsku ekipu predstave “Trpele” čine kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Anja Đorđević, scenski pokret je osmislila Marija Milenković.