Vest | 02. septembra 2021.

BDP OTVARA BITEF

Ovogodišnje, dvostruko izdanje BITEFa biće održano od 13. do 25. septembra, a otvaraju ga dve predstave Beogradskog dramskog pozorišta – festivalska premijera projekta “Living room” nemačkog autora Ernsta Mondtaga (koprodukcija sa Bitef teatrom i Bitef festivalom) i “Cement Beograd” Milana Ramšaka Markovića i Sebastijana Horvata.

Biće izvedeno četrnaest predstava u glavnom programu, autora i autorki iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. “54/55. Bitef odvijaće se pod istim sloganom kao i prošle godine – “Na ivici budućnosti”, kada se, umesto regularnog izdanja, desio samo trodnevni Bitef-Prolog sa dve predstave u glavnom programu i nekoliko pratećih sadržaja, a koji je bio uzorak onog što je prošle godine Bitef trebalo da bude, odnosno najava onoga što će on biti ove godine”, izjavio je umetnički direktor i selektor Ivan Medenica.

Najavljujući Festival on je zapisao: “U prologu, 13. i 14. septembra, publika će imati priliku da vidi dve predstave Beogradskog dramskog pozorišta, “Living room” u režiji Ersana Montaga i Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata. Ovakav izbor za sam početak Festivala nikako nije slučajan. To je rezultat potrebe umetničkog tima Bitefa da široj javnosti još jednom ukaže na pozitivan iskorak koji je Beogradsko dramsko pozorište napravilo u cilju kreiranja umetnički relevantne ponude savremenog pozorišta. Sebastijan Horvat i Ersan Montag su autori koji su afirmisani u širem međunarodnom kontekstu upravo na Bitefu, pa je ovo i dokaz teze da Bitef, uprkos oprečnim mišljenjima, ima značajan uticaj na pozorišni život u Srbiji”.

“Living room” Ersana Montaga je deo trilogije koja se zasniva na likovno spektakularnoj slici jednog sveta koji nastanjuju otuđene egzistencije, a izvođenje na Bitefu će ujedno biti  i svetska premijera koprodukcije Beogradskog dramskog pozorišta i Bitef teatra. Predstava prati različite trenutke iz života operske pevačice iz Beograda koja je izgubila svoje najbliže u ratovima devedesetih u Jugoslaviji. “Living room” nije politički komentar, već lirska meditacija o prolaznosti, vremenu, izneverenim nadama, usamljenosti i kao takva daje doprinos viziji „posthumanog sveta“, što je jedna od centralnih tematskih odrednica Bitefa 2021. godine, objasnio je Medenica.

Autor, reditelj, scenograf i dizajner svetla ovog projekta je Ersan Mondtag, koautor je Tijana Grumić, kostimograf Josa Marks. Igraju: Vesna Čipčić, Aleksandra Anja Alač /Iva Ilinčić, Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.

Za drugi projekat Beogradskog dramskog pozorišta, Medenica je naveo:“Samo dve godine posle trostrukog trijumfa predstave, “Ali: strah jede dušu” na 53. Bitefu (Gran pri „Mira Trailović“, Nagrada Politike za najbolju režiju, Nagrada publike), autorski tim Sebastijan Horvat i Milan Ramšak Marković predstavlja novi projekat. “Cement Beograd” je predstava inspirisana komadom “Cement” Hajnera Milera i autorski je projekat koji, kroz dva stilski oštro razdvojena dela, gradi metaforičko upozorenje u vezi sa tim da odustajanje od ideala revolucije vodi ka duhovnoj, moralnoj i fizičkoj degradaciji”.

Predstava, kao završni deo trilogije inspirisane Milerovim “Cementom” Sebastijana Horvata i Milana Ramšaka Markovića, premijerno je izvedena 12. aprila. Scenografiju je uradio Igor Vasiljev, kostime Belinda Radulović , kompozitor je Drago Ivanuša , koreografiju i scenski pokret potpisuje Ana Dubljević , dizajn svetla Aleksandar Čavlek. Igraju: Milena Zupančič, Miodrag Miki Krstović, Isidora Simijonović, Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Marija Pikić, Bojana Stojković i Nedim Nezirović.

Predstave će biti izvedene 13, odnosno 14. septembra.