Vest | 21. avgusta 2021.

BDP NA BRIONIMA – POVRATAK REGIONALNOG TEATARSKOG FESTIVALA

Festival Regionalne unije teatara RUTA Grupa Triglav nastavljen je, posle više od godinu dana pauze, u tvrđavi Minor na Malom Brijunu u organizaciji Kazališta Ulysses uz učešće svih članica: Beogradskog dramskog pozorišta, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Mestnog gledališča Ljubljana, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Dramskog teatra iz Skoplja.

Festivalski program se izvodi vezano za 21. sezonu Kazališta Ulysses od 13. do 25. avgusta. RUTA Grupa Triglav osnovana 2019. godine, zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko meseci održavali u gradovima iz kojih su pozorišta članice Unije. Prvi u nizu susreta održan je decembra 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, drugi početkom 2020. u Podgorici, a zbog pandemije nastavlja se tek sada na Brionima. Ideja koja stoji iza unije je regionalno povezivanje teatara, koje bi omogućilo razmenu ideja, umetnika, predstava.

Na svečanom otvaranju 13. avgusta Kazalište Ulysses je izvelo kultnu predstavu „Kralj Lir” Vilijema Šekspira u režiji Lenke Udovički, s Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. Na programu su projekti: Gradskog pozorišta iz Podgorice i Barski ljetopisa „Don Kihot” po motivima Servantesovog romana u režiji Andraša Urbana; Mestnog gledališča ljubljanskog  “Iskoristi i odbaci me“ Ize Strehar u režiji Gregora Grudena; Kamernog teatra 55 iz Sarajeva  „Pozorište za početnike“ Vedrana Fajkovića u režiji Admira Glamočeka; te Dramskog teatra iz Skoplja „Čudesna terapija“ Danijela Glatauera u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival Regionalne teatarske unije zatvara Beogradsko dramsko pozorište koje će 25. avgusta izvesti predstavu „Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Skole) u režiji Lenke Udovički.

Potom se gostovanje BDP-a na Brionima nastavlja izvođenjem hit predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda” Ken Kizija i Dejla Vasermana, u režiji Žanka Tomića sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi – 27. i 28. avgusta.