Vest | 22. maja 2022.

ANTIGONA KAO SIMBOL SLOBODE

Premijera Sofoklove “Antigone”, u prevodu Miloša Đurića, u režiji gosta iz Slovenije Diega De Bree, biće izvedena 28. maja na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Sofoklove tragedije iz 5. veka pre naše ere spadaju u stubove svetske književnosti. Njegova postavka staro-grčkog mita o Antigoni, Edipovoj kćeri, zasniva se na njenoj posvećenosti da ispoštuje moralna načela, suprotno volji i zapovestima novog kralja Tebe – Kreonta. Ona prkosi građanskom zakonu i vlastodrščevoj samovolji, verujući da telo njenog brata Polinika treba da bude dostojno sahranjeno, u skladu sa božanskim zakonima. Njen lik je arhetipski simbol posvećenosti i spremnosti na žrtvu zarad etičkih kodeksa. Časna, istrajna i uporna, Antigona predstavlja, u današnje vreme, nedostajući postament temelja poljuljanih moralnih načela.

Reditelj Diego De Brea vidi “Antigonu kao sinonim za ono što mi zovemo sloboda i za ono jedino što želimo, ali ipak na skriveni način. Smisao života mora ostati u srži čoveka, pa čak i na račun kazne koju je nemoguće izbeći”. Njemu je ovo drugi poduhvat u BDP-u, posle Brehtovog “Baala” izvedenog prošle godine.

Autorsku ekipu čine dramaturg Kata Đarmati, kostimograf Blagoj Micevski, a reditelj De Brea potpisuje scenografiju i dizajn svetla. Za scenski govor zadužen je Radovan Knežević. Igraju: Jana Milosavljević, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović i Stefan Radonjić.

Pretpremijera je 27, a prva repriza 29. maja.