Vest | 23. juna 2022.

AMBIJENTALNI FESTIVALI ZA POČETAK LETA

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Zaljubljeni Šekspir” i “Plastelin” biće izvedeni krajem juna i početkom jula na festivalima Viminacijum fest (Požarevac) i Teatar na tvrđavi (Smederevo).

Četvrti Viminacijum fest održava se pod motom “Mitovi stari, novi” trajaće od 21. do 27. juna u specifičnom ambijentu arheološkog nalazišta u Kostolcu, a biće izvedene predstave zasnovane na mitskim događajima ili ličnostima i pojavama koje vremenom postaju mit. Selektor i umetnički direktor festivala, Mihajlo Nestorović, odlučio je da ove godine u takmičarskom delu bude izvedeno pet predstava iz Novog Sada, Beograda, Prijedora, Vranja i Sombora, koje će se takmičiti za statuetu “Zlatna fibula” i povelju „Viminacium maximus “ za najbolju predstavu Festivala. Žiri publike svake večeri festivala dodeljivaće nagradu za najboljeg glumca, odnosno glumicu predstave, a radiće u sastavu: Aleksandar Milosavljević, Miloš Latinović i Lepomir Ivković.

Beogradsko dramsko pozorište i Disney Theatrical Production predstaviće publici 26. juna koprodukciju sa Prospot DOO “Zaljubljeni Šekspir” Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović. Igraju: Luka Grbić, Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomor Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov.

Deveti Teatar u tvrđavi održaće se od 30. juna do 5. jula, a na letnjoj sceni u Malom gradu tvrđave u Smederevu i biće izvedeno šest predstava iz Beograda, Šapca, Kraljeva, Vršca i Novog sada. Festival je revijalnog karaktera, a BDP će 1. jula izvesti “Plastelin” Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića. Igraju: Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Jana Milosavljević i Ljubomir Bulajić.