Vest | 15. јула 2020.

Vesna Čipčić o novoj predstavi BDP-a

„Ово је типична женска прича. Говори o трагедији жене на Балкану“, каже Весна Чипчић o својој улози у представи „LIVING ROOM”.

„Сусрет са редитељем какав је Ерсан Мондтаг бескрајно је узбудљив и провокативан. Нешто за чим као глумица чезнем већ поприлично дуго када је реч позоришту“, прича за „Политику” глумица Весна Чипчић која, упркос сплету епидемиолошких околности, ово лето проводи радно.
У Београдском драмском позоришту недавно су почеле пробе представе „LIVING ROOM” у режији Ерсана Мондтага, берлинског редитеља, пореклом из турске заједнице, у којој играју Весна Чипчић, Александра Ања Алач и Љубомир Булајић. Премијера
ће, ако околности дозволе, бити изведена на завршници овогодишњег 54. Битефа. Од јесени „LIVING ROOM” би требало да буде део репертоара БДП-а.
Протеклих дана Весна Чипчић боравила је на Дивчибарама јер су имали малу паузу у раду, ово су њени
први утисци представи сарадњи са Мондтагом:
„Процес је необичан, јер после неколико проба за столом крећемо на сцену која је већ припремљена готово за премијеру. После дуго времена имам утисак да је све што се дешава током процеса у служби глумца. Као да сви раде да бих се добро осећала. Ерсан Мондтаг је изузетно интересантан и успешан редитељ овенчан многим значајним наградама у Немачкој и Европи. Тако успешан, тако једноставан, скроман и спреман на сваки договор и уважавање глумца. Огромна је привилегија наћи се са оваквим уметником на пројекту попут овог који смо започели.
„LIVING ROOM” је део Мондтаго-
вог, прошле године белгијском те-
атру НП Гент, започетог истоименог
пројекта. Односно, други део трило-
гије „ТHE LIVING”, која прича о томе
шта је живот.

Представа „LIVING ROOM” прати причу жене која се у дневној соби спрема за посао… У каквом стању затичемо ову хероину? Шта је све смештено у њене четири деценије? Шта се десило са њеним сновима?
„Моја јунакиња је права оперска
дива озбиљне каријере и великог професионалног успеха. Пучинијева Тоска је рола која ју је пре свега прославила и винула у сам врх. Вољена и слављена. Са професионалног аспекта задовољна и остварена, али јој животне околности нису дозвољавали спокој и мир. Сина јединца изгубила је под неразјашњеним околностима,
у једном од ратова остала је без мужа.
Осуђена је на самоћу и непрегледну
тугу. Она више нема снова и мотива
за живот. То јесте разлог њеног тра-
гичног краја… „.

Цео интервју са Весном Чипчић можете прочитати у листу „Политика“.