Све о мојој мајци
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

СВЕ О МОЈОЈ МАЈЦИ представља озбиљан заокрет у Алмодоваровој каријери. Сценарио је развијен из кратке сцене из филма ЦВЕТ МОЈЕ ТАЈНЕ. То је заправо прича о путу самопознаје главне јунакиње: она, у покушају да нађе оца свог недавно преминулог сина, заправо доживљава сучељавање са гресима и промашајима сопствене младости. На том путу сусреће се са низом необичних, типично алмодоваровских ликова – проститутком-трансвеститом, трудном опатицом, глумицом-лезбијком, који јој помажу да се избори са болом због губитка сина. Филм је посвећен глумицама Бет Дејвис, Роми Шнајдер, Ђини Роландс, а поиграва се позоришном стилизацијом уско повезујући и преплићући животни заплет „иза кулиса“ са потресним сценама театарских класика (Т. Вилијемс, Ф.Г. Лорка). Овај филм добио је више међународних награда и признања од иједног другог, икада снимљеног у шпанској кинематографији.

Сценска адаптација сценарија, коју је написао Самјуел Адамсон, и која је премијерно изведена 2007. године у лондонском Олд Вику, у режји Тома Кернса, прва је театрализација једног Алмодоваровог дела на енглеском језику. То је страсна химна снази женског духа, калеидоскопска драма о разоткривању мајчинства, љубави и жеље, омаж великим холивудским филмовима. Представа је добила изузетне критике, од којих многе истичу чињеницу да је Алмодоваров сценарио изузетно унапређен сценском адаптацијом.

О ПИСЦУ

Педро Алмодовар Кабалеро, редитељ, продуцент, сценариста, рођен је 1949. године у Шпанији, у срцу Ла Манче, област Толедо. Када је имао осам година, његова породица сели се у област Ектрамандура, где је завршио католичку школу коју су водили Салезијанци и Фрањевци. Ово искуство и лоше образовање које је стекао, само су довели до тога да изгуби веру у Бога, и да постане, како сам каже, “зависник” од филма. Одлази сам и без новца, са 16 година, у Мадрид – са једном једином идејом: да научи да снима филмове. На жалост, Франков систем је у то време укинуо филмске школе, тако да се сналазио радећи различите послове, не би ли уштедео за камеру – супер осмицу. Упркос диктатури која је гушила земљу, за адолесцента из провинције, Мадрид је био симбол културе, независности и слободе. Током 12 година рада у националној телефонској компанији – да би преживео, преко дана стицао је знање о шпанској средњој класи, њеним драмама и несрећама – био је то златни рудник за будућег приповедача. После подне и увече је писао, радио у позоришту са групом Лос Голијардос, снимао филмове на супер 8мм (његова једина школа филма). Сарађивао је са разним андерграунд часописима и писао кратке приче. Био је члан панк-рок групе АЛМОДОВАР И МЕКНЕМАРА. Имао је среће да се премијера његовог првог филма у комерцијалним биоскопима поклопила са рођењем шпанске демократије. Након више од годину дана тешког рада, 1980. године изашао је филм ПЕПИ, ЛУЦИ, БОМ (снимљен на 16мм траци) – нискобуџетно остварење које је снимао са екипом у којој су сви били почетници, осим глумице Кармен Мауре. Године 1986. са братом Аугустином, Педро Алмодовар оснива продуцентску компанију “Ел Десео С.А.”. Њихов први пројекат био је ЗАКОН ЖЕЉЕ. Од тада су продуцирали следећих десет филмова које је Педро написао и режирао, као и још неколико филмова других, углавном младих редитеља. Међународно признање стигло је са филмом ЖЕНЕ НА ИВИЦИ НЕРВНОГ СЛОМА 1988. године. Од тада његови филмови имају верну публику широм света. Ређали су се успеси: ВЕЖИ МЕ (1989), ВИСОКЕ ПОТПЕТИЦЕ (1991), КИКА(1993), ЦВЕТ МОЈЕ ТАЈНЕ (1995), али је тек СВЕ О МОЈОЈ МАЈЦИ означио коначни тријумф једне каријере. Овај филм донео му је првог Оскара у категорији најбољег страног филма, као и низ других награда: Златни глобус, Цезар, три Европске филмске награде, затим награду “ Донателов Давид ”, две награде БАФТА, седам Гоја и још 45 различитих награда.

Алмодовар је, непорециво, најуспешнији и међународно најпризнатији шпански филмски стваралац своје генерације. Његова остварења одликују: комплексна нарација, комбиновање средстава мелодраме и поп културе, популарна музика, ишчашен хумор, упечатљиви ликови, ЛГБТ теме. Жеља, страст, породица и потрага за идентитетом у основи су свих његових прича. Његови филмови признати су у читавом свету и сматрају га кључном фигуром савремене кинематографије. Добитник је најзначајнијих филмских признања – од Оскара до Златне палме и Цезара. Постао је 2001. године почасни члан америчке Академије уметности и науке.

Самјуел Адамсон, рођен 1969. године, аустралијски је драмски писац и сценариста, који од 1991. године живи и ради у Лондону. Његов први комад СВАТОВИ И ЗВИЖДУЦИ изведен је 1996. у Театру Буш у режији Доминика Дромгула, који наредне године поставља и Адамсонову другу драму ЉУБАЗНО ОБАВЕШТЕЊЕ у Олд Вик-у. Сарадња са Олд Виком, а касније и Краљевским националним театром (РНТ) наставља се што извођењем његових оригиналних, што адаптацијама дела аутора попут Ибзена, Чехова, Шницлера, па чак и ДОРУЧКА КОД ТИФАНИЈА Трумана Капотија у режији Шона Матијаса (2009. у Ројал Хајмаркету). Његова сценска адаптација филма СВЕ О МОЈОЈ МАЈЦИ Педра Алмодовара изведена је 2007. године у Олд Вику, а главне улоге су играли Лесли Менвил и Дајана Риг.

О РЕДИТЕЉУ

Ђурђа Тешић, дипломирала је на Факултету драмских уметности на катедри за Позоришну и радио режију 2002. године. Током каријере режирала је представе: ЦРТА, Д. Вијук ( Битеф театар ), КАЗАНОВА, Д. Грег ( Српско народно позориште у Новом Саду ), ЦРНО МЛЕКО, В. Сигарев (Народно позориште у Београду ), ЕВЕРYМАН / СВАКО, Г. Стефановски ( Атеље 212 ), РАЗНЕСЕНИ, С. Кејн ( Београдско драмско позориште ), МОМО. М. Енде ( Мало позориште “ Душко Радовић “ ), ДОМ БЕРНАРДЕ АЛБЕ,Ф. Г. Лорка ( Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА, С. Бекет ( Атеље 212 ), ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА, А. Стриндберг (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), ТРИ СЕСТРЕ, А. П. Чехов ( Народно позориште Републике Српске, Бања Лука ), МЛЕКО, В. Кациконурис ( Београдско драмско позориште ), БАЗЕН БЕЗ ВОДЕ, М. Рејвенхил (Народно позориште у Београду ), ГОСПОДАР МУВА, В. Голдинг ( Позориште “ Бошко Буха “ ), ЖЕНИДБА И УДАДБА, Ј. С. Поповић ( Народно позориште Републике Српске ), НОВЕЦЕНТО- БОКА ХОТЕЛ, С. Копривица ( Центар за културу Тиват ), ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ, Р. Харвуд ( Народно позориште у Београду ).

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Представа СВЕ О МОЈОЈ МАЈЦИ није римејк истоименог филма. Немогуће је направити новог Алмодовара, али није немогуће бити изнова дирнут есенцијом животне страсти, лепоте пријатељства и љубави. Управо, све то се пробуди у нама када упознамо и оживимо ликове из Алмодоваровог филма. Наша представа настала је из жеље да прерастемо сопствене губитке, незрелости и предрасуде и да се подсетимо оне најдубље и најснажније лепоте – лепоте људскости.

Време трајања: 2 сата

Премијера: 26.04.2011.

ПИСАЦ
Педро Алмодовар / Семјуел Адамсон


РЕЖИЈА
Ђурђа Тешић


ПРЕВОД
Ивана Ђурић Паиновић


СЦЕНОГРАФ
Зорана Петров


КОСТИМОГРАФ
Јелисавета Татић Чутурило


КОМПОЗИТОР
Алберто Иглесиас


МУЗИЧКИ СУПЕРВИЗОР
Владимир Пејковић


СЦЕНСКИ ГОВОР
Др. Љиљана Мркић Поповић


СЦЕНСКИ ПОКРЕТ
Марија Миленковић


ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ
Наташа Пантић


ОРГАНИЗАТОР
Тамара Тодоровић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Дејан Поповић


СУФЛЕР
Оливера Милосављевић


ЛИЦА

Мануела

Паулина Манов

Естебан

Стојан Ђорђевић

Ума Рохо

Љубинка Кларић

Нина Круз

Ивана Николић / Јелисавета Орашанин

Аградо

Даниел Сич

Сестра Роса

Ања Алач

Мајка

Весна Чипчић

Марио Дел Торо

Владан Милић

Лола

Петар Бенчина

Инспицијент, доктор у Трамвају

Лако Николић

Алисија психолог

Милица Исаковић

Гинеколог

Драгиша Милојковић

Доктор

Матеја Поповић

Курве

Ненад Павићевић, Драгана Ражнатовић


ПРОДУКЦИЈА
БДП