Росмерсхолм
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ПИСЦУ

Хенрик Ибзен (1828-1906) је норвешки драмски писац који је снажно утицао на модерну драму и један је од најизвођенијих писаца на свету. Теме којима се бавио односиле су се на однос друштва и појединца и снажно су критиковале савремени тренутак, често изазивајући полемике. Његово стваралаштво може се сагледати кроз четири фазе: у првој фази пише драме у духу националног романтизма (Претендент на престо, Бранд, Пер Гинт,); другу фазу карактеришу драме у којима оштро и критички испитује постулате грађанског друштва (Стубови друштва, Нора, Авети, Непријатељ народа) у трећој фази, којој припадју драме Дивља патка и Росмерсхолм приметно је присуство психолошких и елемената симболизма, док се у његовим последњим драмама Јун Габриел Боркман и Кад се мртви пробудимо уочавају лична преиспитивања и трагања.

О ДЕЛУ

Јоханес Росмер, бивши пастор и потомак угледне породице Росмера, одлучује да прекине са досадашњим животом и да започне борбу за либералне идеје и боље друштво. У тој борби партнер му је Ребека Вест која је и донела талас нових идеја на Росмерсхолм. Одбијајући да се приклоне једној политичкој опцији, уверени да су партије затроване личном користи, они постају непријатељи округа и мета политичких сплетки и манипулација, што на крају доводи и до њиховог преиспитивања на најличнијем плану.

О РЕДИТЕЉИМА

Ана Константиновић рођена је у Београду 1987. Позоришну режију завршила је у класи професорке Иване Вујић, а тренутно је студент докторских студија на ФДУ. Учествовала је у бројним радионицама и међународним пројектима. Режирала је представе „Стаклена менажерија“, „После игре“, „Бура“.

Иван Балетић (1984), дипломирао је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професорке Иване Вујић. Бави се истраживањем на пољу извођачке и мултимедијалне уметности. Реализовао је неколико таквих пројеката у Србији и Немачкој. Члан је међународне мреже визуелних уметника PNEK network. Студент је Интердисциплинарних докторских студија, смер Вишемедијска уметност на Универзитету уметности у Београду. Режирао је представе Чекајући Годоа, TransEuropa и Кисеоник у независним продукцијама у Београду и Хилдесхајму. Излагао је видео инсталације на манифестацији Ноћ музеја 2015. године, као и у оквиру фестивала Фестум.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Колико је наше осећање немоћи препрека за било какво друштвено деловање? Да ли и даље постоје идеалисти и како данас на њих гледамо? Да ли је заиста наивно веровати да појединац има контролу и могућност промене? Да ли смо у нашој борби одустали прерано? И пре свега, зашто се осећамо немоћно? Драма Росмерсхолм Хенрика Ибзена може се посматрати као прецизна критичка анализа савремених друштвених и политичко-економских прилика, те њиховог разарајућег утицаја на појединца и његов хуманистички идеал промене. Савремена и актуелна, она открива механизме медијске и политичке манипулације у демократском и капиталистичком друштву, говорећи о смрти политике и великој личној борби за идеале, истражујући осећање колективне апатије, безнађа и неприпадања. У овој савременој интерпретацији, Ибзенова драма је истраживана кроз мултимедијална средства – видео који је истовремено лик и простор, сонгове Бориса Младеновића (Јарболи), као и цитате Хенрија Дејвида Тороа, Дејвида Грејбера, Жака Рансијера и других. Кроз две врсте коментара – личне осврте двоје глумаца који траже своје место у представи, као и кроз сонгове, испуњене снажним осећањем изгубљености, апатије, али и скривене наде у бољи свет, покушавамо да отворимо полемику на теме немоћи и жеље за променом.

Време трајања: 1 сат 40 мин.

Премијера: 15.10.2016.

Представа је настала као копродукција удружења Ехо анимато, Београдског драмског позоришта, Дома културе Студенски град, удружења Културмобил и Перипетија.

Пројекат је један од десет победника конкурса Центрифуга/Клуб Суперсте за 2015. у оквиру програма Суперсте.нет.

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Реалаб лабораторија.

ПИСАЦ
Хенрик Ибзен


РЕЖИЈА
Ана Константиновић / Иван Балетић


ДРАМАТУРГ
Тамара Барачков


СЦЕНОГРАФ
Вишња Вујовић


КОСТИМОГРАФ
Слађана Перић - Сантрач


АУТОР ВИДЕО РАДА
Стеван Лунг


МУЗИКА
Борис Младеновић


ОРГАНИЗАТОР
Срђан Обреновић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Дејан Поповић


ФОТОГРАФИЈЕ
Јован Недељков


ЛИЦА

Јоханес Росмер
Јован Белобрковић

Ребека Вест

Милица Стефановић

Ректор Крол

Иван Ђорђевић

Улрик Брендел

Бојан Жировић

Падер Мортенсгерд

Небојша Ђорђевић

Госпођица Хелсет
Андријана Оливерић

Жељко
Жељко Максимовић

Катарина
Катарина Димитријевић


ПРОДУКЦИЈА
Ехо анимато
БДП
ДКСГ
Културмобил