Плес са Боговима
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О КОМАДУ

Драма Брајана Фрила „Плес са Боговима“ (у оригиналу „Плес на празник Лунасе) имала је светску премијеру у ирском позоришту Еби, у Даблину 1990. године, а потом је комад изведен у Њујорку на Бродвеју и у Лондону на Вест Енду. Добио је престижне награде Тони и Оливије за најбољу драму. Осам година касније, Пат О’Конор режирао је филм са Мерил Стрип и Мајкл Гамбоном у главним улогама.

Ова необична драма говори о успоменама и животу једне ирске, руралне породице, коју чине пет неудатих жена, једно ванбрачно дете и брат који се после 25 година враћа из Африке. Кроз њихове међусобне односе, који су истовремено прожети и смехом и тугом, и љубављу и огорченошћу, Фрил нам дочарава живот појединца у друштву које се бори са променама и транзицијом. Као централни мотив, Фрил узима ирску музику и мотиве келтског наслеђа, те се радња одвија уочи локалног празника Лунасе, то јест, традиционалног жетвеног плеса. Плес, као симбол слободе и човекове снаге и духа, директно је супротстављен наметнутим друштвеним нормама и ригидности мале средине у којој свако о сваком све зна. Комад, на духовит и понегде ироничан начин, представља сурову реалност друштва које се бори да помири традиционалне вредности са нормама савременог света које му се намећу.

О ПИСЦУ

Брајан Фрил (1929, Северна Ирска) свакако је најзначајнији и најутицајнији ирски писац данашњице. Фрила, шта више, сматрају за највећег живог драматичара енглеског говорног подручја, за “ирског Чехова”, односно “свеопште прихваћени глас Ирске”.

Његово драмско стваралаштво засновано је на сликању друштвених и политичких тема и Републике Ирске и Северне Ирске. Током шест деценија дуге каријере написао је преко тридесет драма, а најчувеније су “Филаделфија”, “Ево, стижем”, “Аристократе”, те вишеструко награђивани “Плес на празник Лунасе”. Његови комади редовно се изводе на Бродвеју. Почетком деведесетих година написао је неколико адаптација Чеховљевих драма и прича.

Године 1980. основао је заједно са глумцем Стивеном Риом – Филд деј театар у северно-ирском граду Лондондерију, а три године касније почели су да објављују текстове о различитим историјским, културним и уметничким темама, намењене академској заједници. Брајан Фрил је члан Америчке академије уметности и књижевности, Британског краљевског књижевног друштва и Ирске академије књижевности.

О РЕДИТЕЉУ

Др. Александар Саша Дунђеровић је рођен у Београду. Дипломирао је позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду; мастер студије из области драме је завршио на Универзитету Оклахома (САД), а докторирао на позоришним студијама на Ројал Холовеј Колеџу Универзитета у Лондону (ВБ).

Комад Јуџина О’Нила “Чежња под брестовима” – који је режирао 1992. године у београдском Народном позоришту, извођен је пуних 9 година на редовном репертоару. Компанију Колектив театар основао је 2000. године, са седиштем у Ливерпулу, а заштитни знак ове трупе је мултимедијална, ванинституционална, ансамбл продукција која у први план креативног процеса ставља глумца и ново читање класичних комада. Др. Дунђеровић је са Колектив театром адаптирао, режирао и био продуцент интернационално награђиваних представа играних на фестивалима у Великој Британији, Румунији, Ирану и Србији. Неке од њих су: “Реконструисани Иби” по “Краљу Ибију” (2002), “Кабаре Европа” (2005), “Суђење Харолду Пинтеру” (2006), “Клуб Нови светски поредак” по Пинтеровим једночинкама из циклуса “Нови светски поредак” (2009), “Воћњак” на основу “Вишњика” (2008-11), “Стаклена менажерија” (2011), “Пакао је…” на основу “Чекајући Годоа” и “Божанствене комедије” (2012), “Смрт трговачког путника” (2013) и “Божићна бајка“ (2014).

Др. Александар Дунђеровић предаје мултимедијално позориште, режију, глуму и колективни креативни процес на универзитетима у Ирској, Великој Британији, Канади, Бразилу и Јапану. Од новембра 2014. године је гостујући професор на постдипломским студијама „Вишемедијска уметност“ на Универзитету уметности у Београду. Др. Дунђеровић је светски експерт у области мултимедијалног позоришта и аутор више књига и есеја о мултимедијалном позоришту, кинематографији Роберта Лапажа, као и о редитељском позоришту у савременом бразилском театру. Живи у Даблину.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Једно од централних питања у Фриловом комаду јесте: како сачувати људску и духовну слободу у доба репресије и економске кризе; како се прилагодити промени, а не потонути? Главно питање које се поставља у нашој инсценацији је уједно и главна преокупација ликова – када ћемо почети већ једном да живимо боље, то јест, када ћемо почети да живимо. И баш када поверујемо да је дошло наших пет минута, баш тада, ствари крену на горе.

Кроз колаж монолога сећања и играних сцена испричана је судбина породице која се потпуно променила током неколико недеља једног кобног лета. Веровање породице да ће им то лето донети нешто добро и преокрет у животу, претворило се у крах и распад једног дома. Фрил на поетски начин, уз типичан ирски хумор, користи плес и музику као средство исказивања националног и келтског културног идентитета и доводи их у везу са паганским и афричким ритуалима као симболима слободе, насупрот историјским неминовностима које одређују људске судбине и ограничењима друштвених и религиозних норми и схватања. Упркос томе, ова породична патња је пуна љубави и смеха, који су главно оружје у супротстављању штуром свакодневном животу, у борби да се опстане, да се и у тешким моментима нађе вера у живот, чак и у околностима које не дозвољавају да остваре најосновније жеље и снови.

Представа је заснована на глумцу као носиоцу целокупног креативног процеса. Амбијент је остварен мултимедијално: Пројекције ирског неба и дрвета, који су типични за део атлантске обале овог острва где је и смештена радња комада, приказују се истовремено док се одвија представа на сцени („in realtime“). Колектив театар примењује колаборативни и групни процес рада карактеристичан за перформанс, где тежиште није на одређеном концепту, већ на искуству и догађајима који се откривају кроз сам процес рада. Ова представа је производ међународне сарадње између Колектив театра ВБ&Ирска и Београдског драмског позоришта, како продукционо тако и у уметничком смислу.

Др. Александар Дунђеровић

Време трајања: 2 сата 05 мин.

Премијера: 28.03.2015.

ПРИЈАТЕЉИ ПРОЈЕКТА:

bifstridon group

ПИСАЦ
Брајан Фрил


ПРЕВОД
Марица Вукомановић и Александар Дунђеровић


РЕЖИЈА И СЦЕНСКА ВИЗИЈА
Александар Дунђеровић


КОСТИМОГРАФ И СТАЈЛИНГ
Ана Колбијанова


МУЛТИМЕДИЈА ДИЗАЈН
Матеја Ристић


КАМЕРА
Жељка Крпетић


КОРЕОГРАФ
Марко Мићић


СЦЕНСКИ ПОКРЕТ
Ана Роза Де Еизагејра Батлер


ОРГАНИЗАТОР
Марија Батиница


ИНСПИЦИЈЕНТ
Зоран Милојевић


СУФЛЕР
Драгана Анђелковић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ДИРЕКТОР ПРОДУКЦИЈЕ КОЛЕКТИВ ТЕАТРА
Ненад Величковић


ЛИЦА

Кејт
Слађана Влајовић

Меги
Милица Зарић / Милена Павловић Чучиловић

Агнес
Биљана Малетић Заверла

Роуз
Наташа Марковић

Крис
Александра Ања Алач

Мајкл, Гери
Иван Томић

Џек
Саво Радовић

Дете
Филип Шпановић


КОПРОДУКЦИЈА
БДП
Колектив театра Велика Британија/Ирска