Москвичем до пакла
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

РЕЧ ПИСЦА

Драма “Москвичем до пакла” грађена је на аутентичној причи о младићу који је у саобраћајној несрећи изгубио девојку. Она представља демонско позориште у позоришту, у коме игра сâм Ђаво - исмевајући младићеву слабост, подсмевајући се људској слабости очекивања награде и среће. Несреће се догађају и догађаће се. Нема изабраних, нема само срећних, има увек свега у сваком, свега у једном. Јетки коментари су обојени цинизмом човека који нема шта да изгуби упућених сваком човеку, који ''јури за бројевима'', док му смисао измиче, односно измиче и живот сâм. Паралелно је слика породице - родитеља немоћних да помогну вољенима, у овом случају сину који нестаје пред њима и постаје ''привидно жив''.

Прихватање ствари које не можемо да променимо је кључно у нашим животима уколико желимо да живимо, али у исто време то је први корак на дугачком путу којим морамо да корачамо, показујући нам да је могуће немогуће, и да сви морамо савладати препреке и превазићи постављене границе. Само тако ћемо побећи из круга самосажаљења, у коме смо неспособни да учинимо корак, истовремено не желећи да га учинимо, јер живимо у свету окружени различитим могућностима, чекајући на спасење, не видећи да смо већ спасени. Циљ драме је покретање публике на емоционални одговор, где сви треба да се запитају да ли су ситнице које нас чине незадовољним, и које живот чине апсурдним, заиста вредне нашег незадовољства.

Златко Грушановић

О ПИСЦУ

Злтако Грушановић (1976, Лозница) дипломирао је на Филолошком факултету - српску књижевност и језик са општом књижевношћу. Магистрирао је на Факултету драмских уметности, на студијама науке о позоришту са магистарском тезом „Драматургија Љубомира Симовића“. Докторске студије похађао је на ФДУ и Филолошком факултету, где је 2018. и докторирао.

2015. године добио је Светосавску награду за допринос развоју образовања и васпитања за 2014. годину. Активно се бави едукацијом, држи семинаре, драматизује текстове за децу, пише пројекте и приручнике за ученике и наставнике из области позоришта и школе. Са драмском секцијом у ОШ „Вук Караџић” освајао од 2005. године награде на такмичењима за кратке драмске форме, а 2009. године добио је Повељу “Драгослав Симић” за најуспешнију драмску представу кратких драмских форми деце Београда за представу “Свињар”.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Комад „Москвичем до пакла“ ми је, игром случаја, током неколико година више пута долазио у руке. Сваки пут би ми у очи упала необична, на махове готово документаристичка аутентичност текста, испреплетана са дирљивим лирским деоницама. Због аутобиографске позиције аутора текста, обе ове стилске линије чиниле су ми се неопходне за причу која говори о трауми и опоравку од ње.

Откључавали смо овај текст полако, у жељи да проблемима људске психе не приступимо површно. Тежила сам томе да заронимо довољно дубоко, али да увек задржимо неопходну дистанцу. Као уосталом и писац који тему кривице и испаштања третира дубоко лично, али са дозом хумора и самоироније.

Марија Барна-Липковски

О РЕДИТЕЉУ

Марија Барна-Липковски (Београд 1989.) дипломирала је 2012. на Факултету драмских уметности у Београду, на смеру за Позоришну и радио режију у класи проф. Николе Јевтића. Добила је ДААД стипендију за уметнике за студијски боравак у Берлину, Немачка на Ернст Буш Хохшуле ф. Шаушпилекунст, као и у Националној позоришној школи у Стразбуру. Поред тога ради као асистент режије у Берлинер Ансамблу. Мастер студије Позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду завршава 2015. године. Тренутно је похађа докторске, уметничке студије Сценског дизајна на Факултету техничких наука у НовомСаду.

Са колегиницом Аном Поповић од 2015. води независну трупу „Три Гроша“. Аутор је 6 играјућих представа у Београду. Добитник је награде за најбољу режију на фестивал Арт Окраина у Ст. Петерсбургу за представу “Емигранти”, у којој и игра. Осим уметничког, бави се и научним и педагошким радом.

Време трајања:

Премијера: 20.03.2019.

ПИСАЦ
Златко Грушановић


РЕЖИЈА
Марија Барна Липковски


АДАПТАЦИЈА
Лука Курјачки


СЦЕНОГРАФИЈА
Невена Продановић


КОСТИМОГРАФ
Тијана Сићевић


КОМПОЗИТОР
Владимир Пејковић


ВОЂА ПРОЈЕКТА
Срђан Обреновић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Марија Стојић


ДИЗАЈН ПЛАКАТА И ПРОГРАМА
Ивана Радусин


ФОТОГРАФИЈЕ
Игор Ђукановић


ЛИЦА

Младић
Иван Заблаћански

Девојка
Маја Ранђић

Младић у белом
Милорад Дамјановић

Докторка
Милена Павловић Чучиловић

Ђаво / Пацијент
Владимир Пауновић

Азраел / Симикић
Вања Станковић

Мајка
Даница Ристовски

Отац
Ненад Гвозденовић / Слободан Ћустић


ПРОДУКЦИЈА
БДП
БАСТ