Еквус
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

Крими драму о психијатру и његовом пацијенту – адолесценту, који болује од патолошке, религијске опсесије коњима, Питер Шефер написао је 1973. по истинитом догађају. Класичне драмске структуре, овај комад заправо дотиче теме друштвено прихватљивог понашања у контрасту са инстинктивним, ритуалним, анимистичким, те доводи у питање смисао цивилизацијских норми. Измаштана религија о божанском коњу (лат. “equus”) - поремећеног адолесцента послужила је Шеферу, да кроз популаран жанр преиспита архетипске, аполонијске и дионизијске постулате људског понашања и систем вредности.

Комад је био изузетно популаран - бродвејска верзија (са Ентони Хопкинсом) је изведена преко 1000 пута и награђена Тонијем за најбољу драму (1975). Године 1977. редитељ Сидни Ламет је снимио екранизацију са Ричардом Бартоном у улози психијатра, а филм је имао три номинације за Оскара, укључујући и за најбољи сценарио. Комад је обновљен на лондонском Вест Енду 2007. године, у ком је позоришни деби је остварио Данијел Редклиф, звезда серијала филмова о Харију Потеру.

РЕЧ ПИСЦА

“Окрутност према коњима у Енглеској је изазвала пометњу. У Америци су ме оптужили да сам био окрутан према психијатру. Ако си у Енглеској 70-их година тврдио да посећујеш психијатра, људи су аутоматски сматрали да си полудео. Међутим, у Њујорку су сви ишли на терапије, у седамдесетим годинама прошлог века им је психотерапија била скоро као нова религија. Америчку публику је шокирао Дajсарт, који је све више сумњао у своју професију. Смејали су се психијатру с грижом савести. Чуо сам за свештенике који су осетили сумњу у веру, али никада нисам чуо за психијатра који би био несигуран у своје професионaлно уверење.

Истовремено, прича дечака из Сафолка није ме остављала на миру. Постала је моја опсесија. Никада нисам написао ништа слично „Еквусу”. Заправо, ово је једна детективска прича на свој начин, у којој је сваки доказ злочина сакривен у првом чину. За мене је „Еквус“ изазов и волео бих када би свака инсценација умела да кроз њега испровоцира смешу терора и уживања”.

Питер Шефер (из текста поводом поновне премијере у Лондону 2007)

О ПИСЦУ

Сер Питер Левин Шефер (1926 – 2016) је чувени енглески драматичар и сценариста. Међу 18 драмских дела које је написао је и драму "Амадеус" о ривалитету између Моцарта и Салијерија,. која је преточена у истоимени филм 1984. и за који је Шефер је номинован за Оскара.

Шефера је краљица Елизабета Друга прогласила витезом 2001. године, а ушао је у Хол славних америчког театра 2007. године.

Питер Шефер, један од најутицајнијих британских и светских драматичара прошлог века, добро је познат домаћој публици најпре по својевремено култној представи БДП-а “Амадеус” (1981) у режији Паола Мађелија са Лазаром Ристовским, као и хит римејку из 2006. године у режији Алисе Стојановић са Горданом Кичићем.

О РЕДИТЕЉУ

Марко Манојловић (1982) студирао је позоришну режију на Факултету драмских уметности, у класи професора Славенка Салетовића. Од прве самосталне режије 2005. године (“Смрт” Вудија Алена, Студио ЈДП), поставио је на сценама најзначајнијих домаћих театара и позоришта у региону велики број вишеструко награђиваних, дуговечних представа (ЈДП, Атеље 212, Позориште “Бошко Буха”, НП Сомбор, НП Кикинда, Градско позориште Подгорица…).

Ово је његова четврта сарадња са Београдским драмским позориштем, а представе “Елинг” (2008) и “Свирај то поново, Сем” (2009) спадају у најуспешније продукције наше Куће последње деценије и одигране су више од сто пута.

Време трајања:

Премијера: 15.11.2018.

Сезона: 2018/2019.

textil uzice

ПИСАЦ
Питер Шефер


ПРЕВОД
Венцислав Радовановић


РЕЖИЈА И АДАПТАЦИЈА
Марко Манојловић


АДАПТАЦИЈА ПРЕВОДА
Мина Берчек


СЦЕНОГРАФ
Весна Поповић


АСИСТЕНТ СЦЕНОГРАФА
Нера Вуловић


КОСТИМОГРАФ
Лана Цвијановић


АСИСТЕНТ КОСТИМОГРАФА
Маргарета Маринковић


КОМПОЗИТОР
Самир Ходовић


СЦЕНСКИ ПОКРЕТ
Дамјан Кецојевић и Милица Писић


ОРГАНИЗАТОР
Ивана Јововић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Оливера Милосављевић


СУФЛЕР
Марија Стојић


ЛИЦА

Мартин Дајсарт
Војин Ћетковић

Алан Странг
Миодраг Драгићевић

Френк Странг
Иван Томић

Дора Странг
Паулина Манов

Хестер Саломон
Наташа Марковић

Џил Мајсон
Анка Гаћеша Костић

Маргарета
Ана Чупић

Хор / статисти
Тина Шкварча, Хана Јапунџић/Милица Томашевић, Александра Пејић, Неда Поповић, Андријана Мећава, Ђурђица Ђуровић


ПРОДУКЦИЈА
БДП