Берлински зид
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

„(...) Искорачивши на непосредан начин у материјал актуелне историје – заплет се одвија на Косову, током 1999. године – Хубач се драмом „Берлински зид“ упушта у нови слој истраживања људске способности за насиље и праштање – али и на нови начин артикулише мотив породице (...) овде се породица појављује као покретач, али и жртва патње. Управо то и јесте разлог због којег Хубач, у три суптилно назначена драмска круга, инсистира на питању деце – туђе или усвојене, прихваћене или изгубљене: свет у којем су неразрушиви зидови подигнути унутар људи, може преживети само ако дозволи могућност прихватања туђег детета као признања Другог“.

Светислав Јованов

(„Игра ствари, ствар игре“; поговор књизи драма „Бизарно“ Жељка Хубача)

О ПИСЦУ

Жељко Хубач (Тузла,1967) је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду, 1996. на одсеку драматургија. Представе по његовим драмским комадима су до сада 36 пута премијерно изведене у професионалним позориштима у Србији, у Бугарској, Хрватској, Босни и Херцеговини. Биле су у селекцији више од 40 домаћих и иностраних позоришних фестивала и освојиле више од 50 награда.

За своје текстове Жељко Хубач је награђиван 10 пута у земљи и иностранству. Драме су му превођене на енглески, немачки, руски, бугарски, пољски и јапански језик. Објавио је књигу драма "Бизарно" 2012. године. Члан је српских секција ИАТЦ-а (Међународног удружења позоришних критичара и театролога) и ИТИ-а (Међународног театарског института). Члан је НУНС-а. Био је уредник издања Музеја позоришне уметности Србије и позоришног часописа „Театрон“, главни уредник Издавачке делатности Народног позоришта у Београду и драматург Српског народног позоришта у Новом Саду. Тренутно је драматург и вршилац дужности директора Драме Народног позоришта у Београду.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Ми, као драмски уметници (а то кажем јер се у овом пројекту сви поистовећујемо - будући да смо сви и редитељи и глумци, и реквизитери, и декоратери, и музичари, и кореографи и лектори, и преводиоци и.. видећете и сами уосталом), не желимо да дозволимо себи да се, ма и на један тренутак, озбиљно бавимо људима који су спремни да жртвују потомство зарад парчета земље богате једино „осиромашћеним уранијумом“. Бавимо се, стога, несавршенством у људима, фокусирајући се на стереотипни феномен глупости који готово увек рађа трагедију. Прича „Берлинског зида“ актуелна је утолико што нас неко већ нешто мање од 20 година убеђује да ће ампутирана нога поново да нам израсте, а ми у то верујемо и даље жртвујући најмилије у истој нади!

Милан Нешковић

О РЕДИТЕЉУ

Милан Нешковић рођен је 1985. године у Ваљеву. Завршио позоришну режију на Факултету драмских уметности, у класи професора Николе Јевтића и професорке Алисе Стојановић. Ово је трећа представа коју ради у Београдском драмско позоришту (“Бен” Беке Савић, 2011. и “Недеља, јуче, данас, сутра” Огњена Обрадовића, 2013).

ПИСАЦ
Жељко Хубач


РЕЖИЈА
Милан Нешковић


ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ПРОСТОРА
Милан Нешковић


СЦЕНОГРАФ
Мина Лазаревић


КОСТИМОГРАФ
Биљана Гргур


КОМПОЗИТОР
Ања Ђорђевић


ИЗБОР МУЗИКЕ
Ања Ђорђевић и Милан Нешковић


СЦЕНСКИ ГОВОР
Др Љиљана Мркић Поповић


ОРГАНИЗАТОР
Марија Батиница


АСИСТЕНТ РЕДИТЕЉА
Тијана Васић


АСИСТЕНТ ОРГАНИЗАТОРА
Исидора Вељковић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Зорица Попов


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Скендер / Велимир
Атанасије Узуновић 

Фарук / Рашко
 
Јово Максић 

Петрит / Василије
 
Немања Оливерић 

Дита / Марија
 
Паулина Манов 

Енвер / Димитрије
 
Андреј Шепетковски 

Ана
 
Љубинка Кларић 


ПРОДУКЦИЈА
БДП