Анђели чувари
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

По мотивима драме Сема и Беле Спевек и сценарија Раналда Мек Дугала.

О КОМАДУ

Заводљиви заплет приче о одбеглим робијашима који чине добро дело, послужио је као инспирација приличном броју врсних што театарских, што филмских аутора. Првобитна верзија – француска комедија „Андјеоска кухиња“ Алберта Хусона, послужила је Самјуелу и Бели Спевек као потка за комад „Моја три андјела“, праизведеном на Бродвеју 1953. у Мороско театру (готово 350 изводјења).

„Ми нисмо анђели“ је култна америчка филмска комедија, базирана на том тексту, снимљена 1955. у режији Оскаровца – Мајкла Кертиза, по сценарију Раналда МекДугала са Хемфри Богартом, Питером Јустиновим, Алдо Рејем и Базилом Ретборном у главним улогама. Четврт века касније Нил Џордан је покушао да понови успех римејком по сценарију Дејвида Мемета, у коме су играли Роберт Де Ниро, Шон Пен и Деми Мур (1989.). Контроверзни јапански редитељ Такаши Мике снимио је филм 1993. заснован, такодје, на овој причи.

Сташа Копривица у свом драмском првенцу – враћа ову причу у позориште, смештајући је данас и овде, медју ликове и околности против којих је само смех лековит.

О ПИСЦУ

Сташа Копривица, рођена у Београду 1984. године, одрасла у Београду и Херцег Новом. 2007. године је дипломирала Позоришну и радио режију на ФДУ у Београду, а у класи редовне професорке Иване Вујић. Професионално режира од 2004. и има иза себе 11 представа међу којима су и „Не играј на Енглезе“ (БДП), „Дневник Ане Франк“ (Мадленианум), „Мандрагола“ (Бошко Буха), „Чорба од канаринца“ (Звездара Театар). Од 2011. почиње да пише и сценарије за телевизију. Радила је на серијама „Певај Брате“ и „Отворена врата“ (друга сезона).

„Анђели чувари“ су њен позоришни, списатељски деби.

О РЕДИТЕЉУ

Вељко Мићуновић рођен је 1986. године. Дипломирао позоришну режију на београдском Факултету драмских уметности, у класи професора Егона Савина. Био асистент режије Јиржију Менцлу и Паолу Мађелију, на представама “Веселе жене виндзорске” (Народно позориште) и “Италијанска ноћ” (Југословенско драмско позориште). Као редитељ дебитује представом “Не шетај се гола” (Славија театар), а потом следе представе “У лову на бубашвабе“(ЈДП), “Отело” (Град театар Будва/Зетски дом/Фестивал МЕСС), “Ревизор” (Црногорско народно позориште, Подгорица), “Живот је пред тобом” и “Смрт трговачког путника” (Београдско драмско позориште), “Неспоразум” (Народно позориште) са којима гостује на више од двадесет фестивала код нас и у иностранству.

РЕЧ ПИСЦА

Најбољи начин да победиш оно чега се плашиш јесте да му се насмејеш у лице. „Анђели чувари“ су мој покушај да се насмејем у лице ономе што мене, а верујем и многе друге на овим просторима тишти. Некако смо већ одавно закључили да нам је менталитет незгодан и да смо сами себи криви за све, можда је сада тренутак да сами себе почнемо да спашавамо и постанемо сопствени Робин Худови у потрази за правдом која нам недостаје.

Сташа Копривица

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Шта значи бирати свој животни пут?

Да ли су људи на погрешном путу самим тим и лоши људи?

Запитамо ли се под којим су га условима бирали, зашто су на стрампутици?

Доброта, племенитост, пожртвоватност у служби су ћара, интереса и једнократног дила – то је тако ту где живимо и зато ова црна комедија поставља питање ко је за осуду: они иза решатака или они на слободи?

Ово је прича о људима који су иза решетака, који нису андјели само зато што нису на слободи.

Circulus vitiosus

Вељко Мићуновић

Време трајања: 1 сат 20 мин.

Премијера: 25.01.2014.

ПРИЈАТЕЉИ ПРОЈЕКТА:

ПИСАЦ
Сташа Копривица


РЕЖИЈА
Вељко Мићуновић


СЦЕНОГРАФ
Весна Поповић


КОСТИМОГРАФ
Драгица Лаушевић


ИЗБОР МУЗИКЕ
Вељко Мићуновић


ОРГАНИЗАТОР
Марија Батиница


ИНСПИЦИЈЕНТ
Оливера Милосављевић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Раша
Марко Живић

Аца

Андрија Кузмановић

Филип Кнежевић

Милан Чучиловић

Емилија - Ема Кнежевић

Љубинка Кларић

Милица Кнежевић

Александра Ања Алач

Андреј Вацић

Миљан Прљета

Макс

Владан Милић

Вукша

Слободан Бода Нинковић

Пера

Милорад Дамјановић

Столе

Дејан Матић Мата /
Бора Ненић


ПРОДУКЦИЈА
БДП