Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

raslo mi je badem drvo

Драматизација новеле “Расло ми је бадем дрво” Живојина Павловића, koју је написала и режира Милена Павловић Чучиловић – нови је подухват Београдског драмског позоришта.

Живојин Павловић (1933-1998), један је од најзначајнијих аутора “црног таласа”, изузетно плодан писац, професор и есејиста. Остварио је богат филмски и литерарни опус, са двадесет пет година режирао је свој први аматерски филм “Љуба Поповић” (1958). Прву збирку приповедака “Кривудава река” објавио је 1963. године, а за први роман “Лутке” (1965) прима прву од многобројних награда за креативно списатељство (Награда Исидора Секулић 1967. године). Објавио је више од тридесет књига прозе и есеја, а добитник је између осталог две НИН-ове награде за роман године (1985, 1992), као и Андрићеве награде за приповетку (1993). Необично је да инсценације неког дела из богатог опуса овог изузетног филмског и књижевног ствараоца готово да нису ни рађене.

Новела “Расло ми је бадем дрво” објављена је 1988. године, повезује карактеристичне мотиве Павловићевог опуса кроз препознатљив стил приповедања. Одабир лакшег пута за остваривање успеха, недостатак емпатије, гротескни контраст изопачености интелектуалног ништавила и скоројевићске амбиције потцртавају типичну Павловићеву “естетику ружног”. Спој руралног и урбаног, интелектуалног и фолклорног, јесте фон на коме се јунаци карактеришу, обојени малограђанским сензибилитетом и фолклорним кичем, али често и брутално духовитом наивношћу у сусрету са новом средином, обичајима, временом.

“Расло ми је бадем дрво” на упечатљив и сликовит начин представља прелазно доба пред и пост револуционарно периода око Другог светског рата, суноврат капиталистичке и настанак и успон тзв. црвене буржоазије. Необични ликови у препознатљивом окружењу и неочекиваним околностима одличан су повод за прво постављање једног прозног дела Живојина Павловића на сцену.

Милена Павловић Чучиловић, уз глуму, бави се писањем и режијом и потписује продукције не само у Београдском драмском (седам наслова), већ и у позориштима широм земље (Краљевачком, Српском народном, Позориштанцу Пуж, Малом позоришту „Душко Радовић“, независне пројекте).

Ауторску екипу, уз њу, чине Сташа Јамушаков – дизајн сцене и костима, композитор Матеја Радисављевић, кореографија и сценски покрет Маја Митић, дизајн Емил Петро. Играју: Александар Алач, Стефан Радоњић, Татјана Кецман, Нада Мацанковић, Маја Ранџић и Лако Николић.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 483 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација