Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

dan pozorista 2018

Београдско драмско позориште прославља 20. фебруара – Дан театра доделом традиционалних годишњих награда и премијером комада “Последњи рок” Валентина Распутина, у драматизацији и режији госта из Русије, Валерија Кирилова.

Прва премијера БДП-а, “Младост отаца” Бориса Горбатова, у режији Петра С. Петровића изведена је 20. фебруара 1948. на сцени Народног позоришта, а чланови новооснованог ансамбла (29 глумаца) су после проба, ударнички учествовали у зидању новог здања. Годину дана касније уселили су се у зграду на Крсту. Иначе, Решењем Народног одбора града Београда, у другој половини 1947. године основано је Градско позориште (1949. преименовано у Београдско драмско).

Управни одбор Београдског драмског позоришта донео је одлуку да се Награда “Татјана Тања Лукјанова” - главна годишња награда за вишегодишњи допринос Београдском драмском позоришту и позоришном животу Србије додели драмској уметници Даници Ристовски. Посебност глумачког израза и дара чине њену сценску појаву упечатљивом, и у великом броју улога које је од 1986. године остварила у матичној кући, незаборавном.

Награде за најбоља остварења чланова ансамбла Куће и гостујућих уметника и аутора, у представама Београдског драмског позоришта у 2017.години, по одлуци Управног одбора додељују се Милораду Дамјановићу, Андрији Кузмановићу и Јови Максићу. Четири дијаметрално различита сценска израза (од гротеске до драмске озбиљности) у улогама у најновијим продукцијама БДП, од Пепинија у „Поморанџама за збогом“ и Херувима у „Зојкином стану“, преко Богдана у представи „Мој деда је аут“ до Виктора и господина Цврчка у „Из живота инсеката“, Милорад Дамјановић остварио је уз препознатљив шарм и потпуно посвећење. Андрија Кузмановић одиграо је Аметистова у „Зојкином стану“ са пуно полета и духа, откривајући све могућности свог талента. Јово Максић је у улогом поштара у „Тотовима“, те испуњавајући вишеструки задатак у представи „Из живота инсеката“ (Отокар, Господин Зоља, Друга глиста) изнова потврдио веродостојност свог дара.

Награде за радни допринос „Михајло Фејзуловски“ за остварене резултате у раду у 2017.годину додељене су Кољена Реџепу - декоратеру, Снежани Зубић - секретару Позоришта и Срђану Обреновићу - организатору.

Премијером представе “Последњи рок” Валентина Распутина у драматизацији и режији Валерија Кирилова, биће крунисана сарадња Београдског драмског позоришта са Волков театром - Руским државним академским драмским позориштем из Јарославља, започетa 2015. године. Прошле зиме је потписан нови протокол о сарадњи који подразумева не само размену представа, већ и уметника, па је тако истакнути позоришни стваралац, глумац и редитељ, члан ансамбла Волков театра, Валериј Кирилов гост наше Куће. Његова инсценација савременог класика руске књижевности Валентина Распутина свакако је освежење за београдску публику, а тема је свима блиска.

Отуђење је проклетство савременог доба. Људи из исте породице, из истог “гнезда” не могу да нађу заједничку тему за разговор... Они долазе у родну кућу да сахране мајку (која је, заправо, на самрти), али она се одједном осећа боље: буди се, препознаје их, тражи кашу да једе. Мајка је “оживела” зато што су се деца поново око ње окупила. Али ужас је у томе што свако од њих има своје послове и не може да се ослободи подсвесног питања: када ће мајка да умре! Јер, пролази време, а они би већ требало да се врате својим свакодневним обавезама.

Кирилов уз режију, потписује и сценографију, костим и избор музике. Играју: Даница Ристовски, Јадранка Селец, Милена Павловић Чучиловић, Борис Комненић, Андреј Шепетковски, Сандра Бугарски, Милица Милша, Тамара Алексић, Борис Комненић, Нада Мацанковић и Љубомир Ћустић.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 360 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација