Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

toma kuruzovic

Комеморација поводом смрти драмског уметника Томе Курузовића, који је преминуо у Београду 2. августа, биће одржана 15. септембра у 14 сати у Београдском драмском позотишту.

Истински заљубљеник у позориште, а изнад свега у Београдско драмско позориште у ком је провео читав глумачки век, Курузовић је рођен 1930. на Бистрику изнад Принциповог моста у Сарајеву. И отац и мајка су радили у позоришту, отац као позоришни фризер, власуљар и шминкер, а мајка као кројачица. По завршетку рата, завршио је 1948. Учитељску школу, након чега се запослио као учитељ и управник школе у Чаракову код Приједора, а у Београд је стигао 1949. Исте године се уписује на Академију за позориште и филм у класи проф. Јозе Лауренчића, коју је завршио 1953, а дипломирао 1957. У периоду од 1953. до 1957. ванредно је студирао југословенску књижевност на Филозофском факултету у Сарајеву. Од 1961. до 1966. је ванредно студирао режију на Факултету драмских уметности у Београду, прво у класи Вјекослава Афрића (1961), а затим у класи проф. др Хуга Клајна (1962—1966). Како су му мајка и отац радили у позоришту, од своје пете године је био ангажован као глумац. У Југословенском драмском позоришту је почео да наступа док је студирао глуму, а после студија први глумачки ангажман добија у сарајевском Народном позоришту (1953—1961). Један је од оснивача Малог позоришта у Сарајеву (Театар 55). У Београд поново долази 1961, где добија ангажман у Савременом драмском позоришту (Београдско драмско позориште). Оснивач је алтернативног позоришта „Сунце“ у новобеоградском блоку 45, те Студија „Тајне глуме“ при „Ђуро Салај“ АД у Београду, где је радио као професор, са Зораном Радмиловићем започео оснивање јединственог српског националног позоришта на Универзитету „Браћа Стаменковић“.

Томо Курузовић остварио је прву професионалну улогу у Београду, у Београдском драмском позоришту 1961. године у „Мишоловци“ Агате Кристи (улогу Кристофера Рена играо је у алтернацији са Батом Паскаљевићем). БДП-у остаје веран до одласка у пензију 1991. године. У том периоду одиграо је већи број насловних и главних улога. Остварио је у матичној кући и две успешне режије „Комедија забуне“, Шекспир и „Петорица под барјаком“, Ћопић, (преко тристотине извођења). Аутор је текста представе „Он, велико О“.

Вођен живим темпераментом и немирним духом овај уметник је обогатио репертоар српског театра представама „Роман без Романа“ Јована Стерије Поповића, која је изведена у Вршцу, „Суданија Давида Штрпца“ изведена у Зајечару, „Јазавац пред судом у Паланци 1905“, Смедеревска Паланка.

У самим почетцима послератне кинематографије одиграо је низ запажених улога које су га сврстале у избор најбољих глумаца, а у телевизијским почецима ТВ Београд играо је у култним серијама као што су „Воштане фигуре“ и „Грађанин покорни“.

Аутор је преко 40 режија и већег броја позоришних комада. Драматизовао је и адаптирао дела Петра Кочића, Бранка Ћопића, Косте Трифковића, Меше Селимовића, Јована Стерије Поповића. Једна од његових најзапаженијих адаптација и драматизација је монодрама „Петар Пепо Бандић“ (Бранко Ћопић), коју је сам тумачио.

Носилац је више значајних признања СФРЈ и Србије: Златног беочуга КПЗ-а за допринос унапређењу културе Београда, Златне плакете града Београда, Ордена рада са златним венцем,; био је Глумац године, Змајеве дечје игре, добитник Сребрне колајне на Другом фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, а припала му је и Шестоаприлска награда за умјетност, Сарајево.

Песме Томе Курузовића објављене су у три антологије поезије: „Узалуд је будим“ од Растка Петровића до Бранка Миљковић, Антологија српског песништва за децу и младе „С оне стране дуге“ од Захарија Орфелина до Љубивоја Ршумовића, Пере Зупца и „Песаме о мајци“ Брабислава Бојића.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 405 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација