Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

bdp

Сезону 2016/2017. у Београдском драмском позоришту обележили су седам премијера, многобројна гостовања, изузетан успех на домаћим и иностраним фестивалима, те мултимедијална дешавања којима смо у фебруару обележили рођендан и улазак у седамдесету годину од оснивања.

На Сцени “Раде Марковић” премијерно су изведени - „Тероризам“ браће Преснјаков, у режији Снежане Тришић; “Поморанџе за збогом” Биљане Поповић, у режији Ненада Гвозденовића и “Тотови” Иштвана Еркења, у режији Љиљане Тодоровић. На Новој сцени одигране су премијере комада “Росмерсхолм” Хенрика Ибзена, у адаптацији драматурга Тамаре Барачков и режији Ане Константиновић и Ивана Балетића; „Кључеви од Лераха“ Николаја Кољаде у режији Наташе Радуловић; “Женска посла” Миленe Павловић Чучиловић, у режији Марка Јовичића и “Мој деда је аут” Душана Јанковића, у режији Ђурђе Тешић (који ће се од наредне сезоне играти на Сцени “Раде Марковић”).

Настављена је сарадња са Факултетом драмских уметности из Београда, која омогућава дипломцима ове институције да раде у професионалним условима на самом почетку каријере. Тако је на нашој Новој сцени прошле јесени дипломирала Тијана Васић, класа проф. Душана Петровића са комадом „Паразити“ Маријуса Фон Мајенбурга.

Протекле сезоне, представе БДП-а гостовале су ван матичне куће више од тридесет пута, од тога осам гостовања је било на иностраним сценама (Аустрија, Русија, Црна Гора, БиХ, Република Српска). “Театарски мост” је успешно настављен, па смо тако угостили театре из Суботице, Кикинде, Крагујевца, Крушевца, Вршца и Ниша. Током сезоне 2016/2017. представили смо београдској публици пројекте три најзначајнија македонска позоришта – Драмског, Народног и Театра комедија.

Сарадња Београдског драмског позоришта са Волков театром - Руским државним академским драмским позориштем из Јарославља настављена је: зимус је потписан нови протокол о сарадњи, који ће бити реализован до краја 2018. године. Гости из Русије извели су почетком маја, на трећем гостовању у Београду, две представе („Танго етида“ редитељке Галина Жданова и кореографа Ирина Лаховскаје и “Двоје сиромашних Румуна, што причају пољски” Дороте Масловске, у режији Евгенија Марчелија).

Пројекат „Моје дете“ Стојана Срдића, редитељке Ане Ђорђевић учествовао је од премијере 27. марта прошле године на низу домаћих и регионалних фестивалa. Овенчан је признањима: на 11. Међународном позоришном фестивалу ЈоакимИнтерФест у Крагујевцу (за режију – Ана Ђорђевић, за најбољу глумицу Јована Гавриловић, Награда публике), на младеновачком Фестивалу “Театар у једном дејству” (Награда публике), на бањалучком Међународном фестивалу младог глумца „Заплет 08“ (најбоља представа, Јована Гавриловић је проглашена за најбољу младу глумицу, док је Ивана Николић добила признање за Глумицу вечери), на 5. Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, као и на 1. Фестивалу европског театра у Тузли (најбоља представа по оценама жирија и публике, награде за најбољу режију добила је Ана Ђорђевић, а Јована Гавриловић проглашена је за најбољу глумицу оба фестивала); два признања додељена су на 16. Фестивалу БХ драме у Зеници (Жири публике доделио је подухвату БДП-а Награде за најбољу представу манифестације и за најбољу глумицу Фестивала - Јовани Гавриловић); две награде освојене су и на 4. Фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу ("Златно зрно" за најбољу мушку улогу припало је Андреју Шепетковском, а Најбољи млади глумац, односно глумица Фестивала је Јована Гавриловић). На јубиларном 20. Театар фесту “Петар Кочић”, који је одржан у Бања Луци, Јована Гавриловић је добила специјалну награду за младу глумицу. Представа “Моје дете” са великим успехом изведена је и у такмичарској селекцији 62. Стеријиног позорја у Новом Саду.

Позориште на Крсту 20. фебруара ушло је у седамдесету годину постојања, а тим поводом била је осмишљена мултимедијална презентација богате историје театра. Сећање на најзначајније ствараоце и представе БДП-а оживљено је кроз поставку изложбе фотографија у фоајеу и ходнику и костима у малом фоајеу. За Дан позоришта уприличен је визуелни спектакл – 3Д мапирање фронта зграде БДП-а анимираним пројекцијама којима су се публика и гости прошетали кроз последњих 70 година постојања. Догађај је осмислио ауторски тим Лабораторије за визелна истраживања ФридЛаб који предводи Горан Балабан, уз техничку подршку компаније Атомиk. “Седамдесет сезона Позоришта на Црвеном крсту” назив је монографије о Београдском драмском позоришту, коју су приредили Саво Радовић, драмски уметник и члан ансламбла и др Никола Бјелић. Уз преглед протеклих сезона, забележена су и сећања аутора, сарадника, позориштника и савременика Позоришта. Поред штампане верзије, монографија је доступна у дигиталном формату на подсајту БДП-а.

Београдско драмско позориште припрема и три изузетне премијере за долазећу јесен, а прва у низу ће бити музичко-сценски спектакл „Зојкин стан“ Миахила Булгакова, у режији гошће из Македоније Наташе Поплавске.

После летње паузе, БДП отвара нову сезону 22. септембра извођењем представе “Мој деда је аут” Душана Јанковића, у режији Ђурђе Тешић на Сцени “Раде Марковић”. Играју Љубинка Кларић, Сузана Лукић, Слободан Бода Нинковић, Борис Комненић, Милорад Дамјановић и Срђан Дедић.

Добродошли у Београдско драмско позориште!

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 379 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација