Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

moje dete pozorje

Представа Београдског драмског позоришта - “Моје дете” Стојана Срдића, у режији Ане Ђорђевић у конкуренцији од 64 продукција театара из региона, нашла се у званичној селекцији 62. Стеријиног позорја.

Најзначајнији домаћи фестивал враћа се ове године изворном принципу и у главном програм биће зступљени искључиво домаћи драмски писци. Селектор Мирослав Мики Радоњић одабрао је 9 наслова и констатовао: “Након завршетка селекционог циклуса (…) схватио сам да је у већини централна тема породица, наравно не она срећна, него дисфункционална, хендикепирана, угрожена, обесправљена или оптерећена патолошким односима, што вероватно најречитије дефинише време у којем живимо. Стога се као мото овогодишњег фестивала намеће парафраза наслова Маркесовог романа – “Породични и други демони”. (…) Од 15. марта прошле, до 15. марта ове године одгледао сам 64 представе засноване на делима домаћих аутора, од чега 57 у Србији, при чему је од тога чак 37 праизведби. Српски аутори играни су и у Мађарској, Румунији, Словенији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Ове цифре говоре у прилог тези да су театри поново увели стару, проверену и разумну праксу да на репертоарима у већој мери буду заступљени комади наших савремених аутора, на шта је сасвим извесно и Позорје имало, бар посредан, утицај”, сматра Радоњић.

За представу “Моје дете”, Радоњић у образложењу селекције записује: “Доказ да је могуће написати изразито актуелан текст, без дневнополитичких баналности, више је него препознатљив у драми Стојана Срдића. Бавећи се темом маргинализоване етничке скупине – Ромима, Срдић проговара о сложеним друштвеносоцијалним проблемима, али и интимној страни живота ових људи. Неприлагођеност средини, неприхватање и нетолеранција шире заједнице, инцест, суочавање са тврдокорним и суровим светом бирократије, урушавање породице, све је то у драматуршком смислу врло добро укомпоновано у овом потресном комаду. Ана Ђорђевић га оживљава на сцени са приметном дозом стилизације, уз обилато коришћење сценских симбола и готово сировом, огољеном позоришном естетиком, што је допринело наглашавању универзалних порука, дубоке личне драме девојчице Ранке и њених родитеља Мирке и Боркана, и сагледавању апсурда света у којем егзистирамо. Одлична Јована Гавриловић, и ништа мање добри Ивана Николић и Андреј Шепетковски, допринели су да “Моје дете” буде један од врхунаца позоришне сезоне у Србији”.

Пројекат „Моје дете“ Стојана Срдића, редитељке Ане Ђорђевић учествовао је од премијере 27. марта прошле године на низу домаћих и регионалних фестивал. Овенчан је признањима: на 11. Међународном позоришном фестивалу ЈоакимИнтерФест у Крагујевцу (за режију – Ана Ђорђевић, за најбољу Јована Гавриловић, Награда публике), на младеновачком Фестивалу “Театар у једном дејству” (Награда публике), на бањалучком Међународном фестивалу младог глумца „Заплет 08“ (најбоља представа, Јована Гавриловић је проглашена за најбољу младу глумицу, док је Ивана Николић добила признање за Глумицу вечери), на 5. Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, као и на 1. Фестивалу европског театра у Тузли (најбоља представа по оценама жирија и публике, награде за најбољу режију добила је Ана Ђорђевић, а Јована Гавриловић проглашена је за најбољу глумицу оба фестивала) . Драма Стојана Срдића награђена је годишњом Наградом Удружења драмских писаца Србије „Бранислав Нушић“ за 2014. годину.

Ана Ђорђевић потписује и адаптацију, те идејно решење сцене. Сценограф је Милица Вучковић, костимограф Лана Цвијановић, композитор Владимир Петричевић, сценски покрет потписује Марија Миленковић, а лектор је др. Љиљана Мркић Поповић. Улоге тумаче: Јована Гавриловић, Ивана Николић, Андреј Шепетковски, Владан Милић, Јелисавета Орашанин и Младен Совиљ.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 465 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација